latinica  ћирилица
30/06/2016 |  10:24 ⇒ 10:29 | Autor: TANЈUG

Brisel- Danas nova šansa za otvaranje Poglavlja 23

U Briselu će danas biti održan sastanak ambasadora zemalja članica EU, na čijoj agendi je i otvaranje Poglavlja 23 sa Srbijom, ali, sudeći po ranijim izjavama hrvatskih i evropskih zvaničnika, neizvjesno je da li će biti postignut konsenzus o tom pitanju.
Srbija i EU - Foto: RTRS
Srbija i EUFoto: RTRS

Holandsko predsjedavanje EU ranije je navelo da još nema nepohodnog konsenzusa svih 28 država članica EU o nacrtu zajedničke evropske pregovaračke pozicije potrebne za otvaranje poglavlja 23 u pristupnim pregovorima sa Srbijom.

Iako je Holandija, koja danas završava predsjedavanje Unijom, planirala da se to dogodi tokom njenog mandata, nezvanično su objasnili da konsenzusa nema zbog dveij zemlje, od kojih jedna ima suštinske zamjerke, a druga tehničke probleme.

Nije poznato da li će britanska služba za spoljne poslove dostaviti odobrenje svom predstavniku da da "zeleno svjetlo" na nacrt pregovaračke pozicije za poglavlje 23 u pregovorima sa Srbijom, dok je premijer tehničke vlade Hrvatske Tihomir Orešković izjavio da se stav Hrvatske o otvaranju poglavlja 23 u pristupnim pregovorima sa Srbijom, nije promijenio.

Mandatar za sastav nove Vlade Srbije Aleksandar Vučić je ranije tim povodom rekao da o otvaranju poglavlja "veliki političari", a da "mi, u našoj maloj politici poboljšanja životnog standarda, bolje ekonomije, treba da budemo sve uspješniji".

- Mi ćemo da razvijamo zemlju i sljedeće godine ćemo da zadržimo visok rast i da budemo ekonomija sa najsnažnijim rastom u Evropi i ja ću da time da budem zadovoljan. Sve drugo su veliki političari, ja sam običan čovjek, mali političar, oni vode veliku politiku, ali je važno da mi u našoj maloj politici uradimo sve što možemo - rekao je Vučić.

Kazao je da on odlično razumije kako to ide u velikoj politici, te da je najvažnije šta će Srbija da uradi za sebe.

- A to da li će da nam otvore sad ili kad im se dopadne, mogu da otvore ili ne moraju, njihova stvar - rekao je Vučić.