latinica  ћирилица
30/06/2016 |  10:33 ⇒ 10:36 | Autor: TANЈUG

Hitno uvođenje evra poslije Bregzita?

Nakon Bregzita, osam zemalja članica koje još ne koriste evro kao službeno sredstvo plaćanja možda će morati hitno da uvedu zajedničku evropsku valutu, piše britanski Dejli ekspres.
Evri (Foto: pixelio.de) - Foto: ilustracija
Evri (Foto: pixelio.de)Foto: ilustracija

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Јunker mogao bi da nametne ultimatum Hrvatskoj, Danskoj, Bugarskoj, Švedskoj, Češkoj, Mađarskoj, Poljskoj i Rumuniji, navodi list.

Јunker nakon Bregzita želi što brže da poveže ostale članice EU zajedničkom valutom, ne bi li EU postala monetarna unija u cjelini.

I njemački Frankfurter algemajne cajtung, takođe, navodi da će se nakon Bregzita ubrzati planovi za dovršenje monetarne unije.

Uprkos prozivkama, Јunker nastavlja s pritiskom što je u skladu s planom hitnog uvođenja evra u zemljama koje ga još ne koriste, piše Dejli ekspres.

Nakon što su se Britanci izjasnili za izlazak iz Evropske unije, dosadašnji evropski povjerenik za finansije, Britanac Lord Hil podnio je ostavku, a na njegovo je mjesto došao Valdis Dombrovskis, koji je već ranije iskazivao svoj čvrsti stav o uvođenju evra u sve zemlje članice.