latinica  ћирилица
30/06/2016 |  11:16 ⇒ 11:25 | Autor: Jutarnji list

Hrvati postavljaju ogradu na granici prema Srbiji, stižu migranti?

Policijska uprava u Osjeku je saopštila da su danas nastavljeni sinoć započeti radovi na postavljanju ograde na graničnom prelazu Batina s hrvatske strane prema Srbiji.
Granični prelaz Batina (Hrvatska) sa Srbijom - Foto: Screenshot
Granični prelaz Batina (Hrvatska) sa SrbijomFoto: Screenshot

Na pitanje hrvatskih medija zašto se i gdje tačno ograda postavlja, precizan odgovor nisu dali ni u interventnoj policiji, ni u rukovodstvu Policijske uprave Osječko-baranjske.

Prema neslužbenim informacijama sa srpske strane granice nalazi se nekoliko stotina migranata koji, navodno, namjeravaju da uđu u Hrvatsku, ali ta vijest još nije potvrđena.

Ovo je inače prvi put da Hrvatska podiže ogradu na granici prema nekoj od svojih susjednih država.

Naime, na graničnom prelazu Batina sinoć oko 20 časova zaustavljen je saobraćaj sa obje strane granice bez najave i objašnjenja. Ovaj zastoj izazvao je veliku gužvu, a na granici je primijećeno i pojačano prisustvo interventne policije. Razlog zatvaranja službeno nije objašnjen, a neslužbeno se pominje namjera grupe migranata da uđu u Hrvatsku. Dnevnik.hr navodi da je riječ o postavljanju prepreka radi suzbijanja krijumčarenja.

Zastoj na granici trajao je skoro šest časova, dok je HAK naveo da je "zbog radova na mostu (DC 212) do daljnjeg za sav saobraćaj  zatvoren granični prelaz Batina". Јutros rano je objavljeno kako je "za sav saobraćaj ponovno otvoren prelaz Batina".