latinica  ћирилица
30/06/2016 |  11:57 ⇒ 11:59 | Autor: SRNA

Muhika: Protivrječnosti se prevazilaze uzajamnim poštovanjem

Bivši predsjednik Urugvaja Hose Muhika ocijenio je u izjavi Srni da moraju da se uviđaju protivrječnosti koje su prisutne na ovim prostorima, ali da one mogu da se prevaziđu tako što će preovladati uzajamno poštovanje uz sve razlike.
Hose Muhika - Foto: SRNA
Hose MuhikaFoto: SRNA

"Naravno, da to nije lako kada svako nosi svoje ožiljke, kada je bilo toliko patnje. Svjestan sam rana, ali moramo misliti na budućnost. Јednog dana ljudi će izaći iz praistorije, a to će se desiti kada nam rad ne bude bio potreban kao sredstvo", istakao je Muhika, koji je boravio u Andrićgradu, gdje je 27. juna otvorio prvi Sajam knjiga.

On je istakao da je kultura jedino što ostaje ljudima i da su materijalne stvari te koje se mijenjaju.

Muhika je rekao da su Srpska i Urugvaj veoma udaljeni i u isto vrijeme i veoma mali. "Ali, to ne znači da ne možemo da se upoznamo, da idemo ka što dubljem razumijevanju", istakao je on.

Bivši predsjednik Urugvaja rekao da je nakon razgovora sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem osjetio veliku zabrinutost koju on ima prema svojoj zemlji.

"Vučić izgleda zabrinuto, brine o smjeru zemlje, a zna da sa jedne strane mora da njeguje ekonomske i ostale veze sa Evropom, ali isto tako brine da ne izgubi odnose sa Rusijom. Čak mi se čini da je to njegova glavna briga", ocijenio je Muhika.

On je naveo da u Evropi vlada velika neizvjesnost, posebno nakon odluke Velike Britanije da napusti EU.

Muhika je izrazio očekivanje da će unutar Velike Britanije doći do reakcije kako bi ta odluka bila opozvana.

"Kada mislim na opoziv odluke, mislim, prije svega, zbog ekonomskih posljedica koje se osjećaju. Problem je u tome šta će reći ostatak Evrope", istakao je Muhika.