latinica  ћирилица
30/06/2016 |  12:59 ⇒ 13:01 | Autor: SRNA

Vijeće naroda Srpske o inicijativi Kluba Bošnjaka 13. jula

Vijeće naroda Republike Srpske razmatraće u srijedu, 13. jula, odluku Kluba bošnjačkog naroda o pokretanju procedure za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa zbog zaključaka Narodne skupštine Srpske o popisu stanovništva u BiH, odlučio je danas Kolegijum ovog vijeća.
Vijeće naroda Republike Srpske - Foto: RTRS
Vijeće naroda Republike SrpskeFoto: RTRS

Nakon današnje sjednice Kolegijuma najavljeno je da će na sjednici Vijeća naroda biti razmatrani i izbor predsjednika Ustavnog suda Republike Srpske, izmjene i dopune Poslovnika Vijeća naroda Srpske, kao i zaključak o ljetnoj radnoj pauzi.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske odlučio je juče da pokrene proceduru zaštite vitalnog nacionalnog interesa zbog zaključka Narodne skupštine Republike Srpske o popisu stanovništva u BiH.

Poslanici su na 17. posebnoj sjednici parlamenta Srpske 21. juna usvojili zaključke kojima se ne prihvata nezakonita i štetna odluka o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH, koju je donio direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Јukić.

U zaključcima se navodi da Srpska neće priznati, niti objaviti rezultate popisa. Zaključcima je, između ostalog, predviđeno da bude pokrenuta procedura donošenja zakona o popisu u Srpskoj.