latinica  ћирилица
30/06/2016 |  13:02 ⇒ 13:31 | Autor: SRNA

U hraniteljske porodice u Srpskoj smješteno oko 300 djece

U Republici Srpskoj ima 286 hraniteljskih porodica sa oko 300 djece bez roditeljskog staranja - od beba do punoljetnika, a trenutno je 500 djece bez adekvatnog roditeljskog staranja, rekla je pomoćnik ministra za socijalnu, porodičnu i dječiju zaštitu Srpske Branka Sladojević.
Banja Luka:konferencija o razvoju hraniteljstva - Foto: SRNA
Banja Luka:konferencija o razvoju hraniteljstvaFoto: SRNA

Ona je istakla da je hraniteljstvo najbolji oblik zaštite djece bez roditeljskog staranja, naglasivši da je važno da dijete, bez obzira što nije sa biološkom porodicom, bude zbrinuto u zamjenskoj porodici.

"To pravo je regulisano Zakonom o socijalnoj zaštiti Srpske i na osnovu njega su sačinjeni odgovarajući pravilnici o hraniteljstvu u kojima je definisano ko može biti hranitelj. Određen je i program koji stručni radnici u centrima za socijalni rad treba da sprovedu sa potencijalnim hraniteljskim porodicama", rekla je Sladojevićeva novinarima u Banjalucim, gdje se danas održava konferencija o razvoju hraniteljstva u Srpskoj.

Ona je istakla da je procjena hraniteljskih porodica veoma odgovoran i ozbiljan posao, kao i aktivnosti na praćenju zbrinjavanja djece u hraniteljske porodice, dodajući da je desetak centara za socijalni rad u Republici Srpskoj prošlo odgovarajuću obuku na tim programima.

"Kada dođe do razdvajanja djece od roditelja, ta djeca se prvenstveno nastoje smjestiti u hraniteljske porodice, srodničke i nesrodničke, a prioritet se daje srodničkim porodicama", kaže Sladojevićeva.

Ona je dodala da se zbrinjavanje djece bez roditeljskog staranja vrši i u ustanovama socijalne zaštite i usvojenjem, te da je u Domu za djecu bez roditeljskog staranja "Rada Vranješević" trenutno smješteno stotinjak djece.

Sladojevićeva kaže da hraniteljska porodica dobija mjesečno naknadu od 517 KM, dok se za smještaj u ustanovu plaća 650 KM.

Šef programa za dječiju zaštitu Kancelarije Unicefa u BiH Antonija Lideke rekla je da ova konferencija označava početak podrške Unicefa Srpskoj, odnosno Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite u jačanju sistema dječije zaštite u Srpskoj.

Ona je dodala da će kroz ovaj program u naredne tri godine biti sprovedene mnoge aktivnosti, a da je njegov prioritet sprečavanje nepotrebnog odvajanja djece od njihovih bioloških roditelja u skladu sa međunarodnim standardima i Konvencijom UN o pravima djeteta.