latinica  ћирилица
30/06/2016 |  13:06 | Autor: TANЈUG

Senat SAD odobrio restrukturiranje 70 milijardi dolara duga Portorika

Američki Senat je usvojio zakon koji će omogućiti Portoriku restrukturiranje 70 milijardi dolara "teškog" duga.
Senat SAD - Foto: Screenshot
Senat SADFoto: Screenshot

Zakon, koji je usvojen sa 68 glasova "za" i 30 "protiv", sada su odobrila oba doma američkog Kongresa, nakon čega ide u Bijelu kuću pred američkog predsjednika Baraka Obamu, prenosi agencija Frans pres.

Zakonodavci su nedjeljama raspravljali o spasilačkom paketu pomoći ovoj američkoj teritoriji, koja je više od decenije zaglavljena u recesiji i u nemogućnosti je da servisira dugove.

Prema američkom zakonu, Portoriku je blokiran pristup zvaničnoj zaštiti od bankrota, što bi omogućilo sudu da natjera kreditore na otpis dugovanja.

Portoriko je već propustio nekoliko rokova za plaćanje obaveza, a sutra mu dospjeva na naplatu dve milijarde dolara.

Zakon će omogućiti formiranje finansijskog kontrolnog odbora i donijeće restrukturiranje jednog dijela duga Portorika, "teškog" 70 milijardi dolara.

Zadatak sedmočlanog kontrolnog odbora biće da nadgleda pregovore Portorika sa kreditorima i sudovima o smanjenju jednog dijela duga.

Odbor će, takođe, zahtjevati od Portorika da izradi fiskalni plan, koji će, između ostalog, morati da obezbjedi adekvatna sredstva za penzije.

Dugotrajna recesija u Portoriku je prouzrokovala zatvaranje preduzeća, povećala je stopu nezaposlenosti i dovela do odlaska stotina hiljada ljudi u SAD.