latinica  ћирилица
30/06/2016 |  15:17 ⇒ 16:46 | Autor: SRNA

Iskustva Srpske predstavljena u Moskvi

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović predstavio je danas u Moskvi, tokom Urbanističkog foruma, iskustva Banjaluke u oblasti informacionih tehnologija u upravljanju gradom.
Slobodan Gavranović tokom Urbanističkog foruma u Moskvu - Foto: SRNA
Slobodan Gavranović tokom Urbanističkog foruma u MoskvuFoto: SRNA

Gavranović je za Srnu izjavio da je u svom izlaganju posebno skrenuo pažnju na brojne aplikacije koje je grad razvio koristeći informacione tehnologije poput one za korištenje javnog prevoza po kojoj je Banjaluka jedinstvena u regionu.

"Gradonačelnici i javne administracije se najdirektnije bave životnim problemima ljudi, a tehnološka revolucija i tehnološki napredak produkovao je radikalnu reformu javne administracije i gradskih službi u toj misiji", istakao je Gavranović.

On je naglasio da će tehnološki napredak sve više uticati na razvoj komunalnog i javnog sektora u gradovima, te stvaranja preduslova za brži privredni razvoj.

"Predstavio sam i aplikaciju na kojoj u Banjaluci radimo, a koja će investitorima omogućiti korištenje digitalizovanih podataka o svim resursima kojima grad raspolaže, podacima o radnoj snazi, do dokumentacije neophodne za registraciju poslovanja", rekao je Gavranović.

Urbanistički forum u Moskvi  (Foto: SRNA)

Gavranović je dodao da su Gradska uprava Banjaluke i on lično počastvovani pozivom gradonačelnika Moskve da učestvuju na forumu koji ima više od deset hiljada posjetilaca.

"Vrlo je značajno čuti i razmijeniti iskustva sa gradovima slične veličine i većim od Banjaluke", rekao je Gavranović ističući da forumu između ostalih prisustvuju predstavnici Pekinga, Dake, Zagreba, Tirane.

Urbanistički forum u Moskvi jedna je od najznačajnijih međunarodnih konferencija o urbanom razvoju, arhitekturi, ekonomiji i strateškom urbanom planiranju.

Ove godine održava se od 30. juna do 3. jula, a u radu ovogodišnjeg foruma učestvuju gradonačelnici, stručnjaci iz oblasti urbanizma, prostornog planiranja, te arhitekte, investitori i potencijalni partneri zainteresovani za realizaciju projekata u saradnji s moskovskom gradskom upravom.

Forum održava se od 2011. godine pod pokroviteljstvom vlade Moskve.