latinica  ћирилица
30/06/2016 |  17:52 ⇒ 18:02 | Autor: SRNA

Fico : Budućnost EU ne mogu određivati dvije ili tri članice

Budućnost EU ne mogu diktirati samo dvije ili tri moćne zapadne članice, rekao je danas slovački premijer Robert Fico.
Robert Fico (foto:euractiv.ro) -
Robert Fico (foto:euractiv.ro)


Premijer Fico izjavu je dao dan prije nego što Slovačka od Holandije preuzima predsjedništvo EU.

"Ključne odluke o budućnosti EU ne mogu definisati dvije, tri članice ili osnivači evropskog bloka", kaže Fico.

Njemačka, Francuska i Italija održale su početkom sedmice trostrane razgovore radi razmatranja ishoda referenduma u Britaniji. Prethodno je šest zemalja osnivača EU, uz Belgiju, Holandiju i Luksemburg, održalo sastanak na nivou šefova diplomatija.

"Budućnost EU više se ne može definisati bez aktivnog učešća država, koje su u članstvo ušle 2004. godine", istakao je Fico.

Slovačka i ostale članice Višegradske grupe - Poljska, Mađarska i Češka traže da se ovlaštenja vrate u prijestonice EU i smanjenje uloge Evropske komisije u Briselu.

"Među članicama ponekad vlada osjećanje da kada postignu saglasnost o nekoj temi, Evropska komisija iznese prijedloge koji se ne ogledaju u tom dogovoru. Ukoliko naši građani sve manje shvataju postupke EU, to je zato što je previše institucija a premalo članica", kaže ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak.

Zapadne članice EU optužile su Višegradsku grupu da nije iskazala solidarnost u migrantskoj krizi i da koristi zajednički budžet a da pri tom ne dijeli odgovornost.