latinica  ћирилица
01/07/2016 |  08:32 ⇒ 08:37 | Autor: B92

Ne ližite kašiku kojom pravite kolače

Administracija za hranu i lijekove (FDA) sopštila je da nije zdravo jesti sirovu smjesu za kolače čak i kada koristite recept koji ne podrazumijeva stavljanje jaja.
Ilustracija (Foto: Thinkstock) -
Ilustracija (Foto: Thinkstock)

Zapravo, iz FDA su rekli da nije zdravo jesti sirovo brašno u bilo kom obliku. A prije svega se misli na tijesto za kolače odnosno lizanje kašike kojojom se to tijesto pravi.

Evo u čemu je stvar: Sirova jaja su nosioci salmonele, što nije dobra stvar, ali ispostavilo se da brašno može da bude prenosilac ešerihije koli.

Simptomi ešerihije uključuju krvavu stolicu i grčeve u stomaku. Iako se većina ljudi oporavi za nedjelju dana, ešerihija može da uzrokuje otkazivanje rada bubrega naročito kod djece mlađe od 5 godina.

- Brašno je derivat dobijen iz zrna koje dolazi direktno sa polja i obično se ne tretira kako bi se ubile bakterije - rekao je u izjavi Lesli Smut, viši savjetnik FDA Kancelarije za bezbjednost hrane.

FDA je saopštila da životinjski otpad može da kontaminira zrna iz kojih se dobija brašno, a kroz kuvanje, pečenje ili prženje ubijaju se sve bakterije.

Zato, da biste izbjegli zarazu, nemojte da jedete ili probate sirovo tijesto za kolače, već sačekajte da se ono ispeče.