latinica  ћирилица
01/07/2016 |  09:55 ⇒ 10:58 | Autor: SRNA

Vigemark: Utvrditi da li su rezultati popisa u skladu sa međunarodnim standardima

Šef Delegacije EU u BiH Lars Gunar Vigemark izjavio je da je Unija primila k znanju prve objavljene rezultate popisa stanovništva u BiH iz 2013. godine, te da treba biti oprezan sa formulacijama da su ti rezultati u skladu sa međunarodnim standardima, jer to tek treba utvrditi.
Lars-Gunar Vigemark - Foto: SRNA
Lars-Gunar VigemarkFoto: SRNA

Vigemark je napomenuo da će konačna ocjena Međunarodne monitoring misije obuhvatiti sve aktivnosti za distribuciju konačnih rezultata.

- Međunarodna monitoring misija ocijeniće kvalitet popisa stanovništva nakon detaljne analize. Јoš ne možemo ocjenjivati fazu obrade i distribucije podataka. To će biti urađeno tek na jesen - rekao je Vigemark za "Dnevni avaz".

On je ponovio da su rezultati popisa od ključne važnosti za socio-ekonomsko planiranje u BiH, te da će pomoći u sprovođenju Reformske agende i procesu evropskih integracija.

Šef Delegacije EU smatra da je problem što "dio zemlje, odnosno Republika Srpska, ne priznaje rezultate popisa, iako je Zavod za statistiku Srpske učestvovao u cijelom procesu".

Vigemark kaže da za EU nije važno koliko u BiH ima Bošnjaka, Srba i Hrvata, već koliko ima stanovnika, čime se bave, da li su zaposleni, koliko je studenata i koja im je dobna struktura.

- To su podaci koji su ključni - naglasio je Vigemark.