latinica  ћирилица
01/07/2016 |  11:16 | Autor: TANЈUG

SAD vraćaju vojsku na Island

Island i SAD su potpisali deklaraciju koja predviđa povratak američkih trupa na ostrvo, koje su se povukle 2006. godine, navodi Sputnjik.
Rejkjavik, Island - Foto: AP
Rejkjavik, IslandFoto: AP

Odluka je povezana sa napetošću između NATO-a i Rusije, kao i sa porastom interesovanja velikih sila za Arktik.

"Situacija u oblasti bezbjednosti u Evropi, uključujuć́i Sjeverni Atlantik, promijenila se tokom posljednje decenije. Vlasti Islanda i SAD su smatrale neophodnim da donesu novu rezoluciju", navodi se u izjavi islandske šefice diplomatije Lili Alfredsdotir.

- Željeli bismo posebno da naglasimo ograničeno prisustvo američkih snaga na Islandu, što odražava novu fazu u našoj saradnji - dodala je ministarka.

Deklaracija predviđa mjere za intenziviranje vojne saradnje između Islanda i SAD, uključujuć́i održavanje zajedničkih vojnih vežbi.

Island je član NATO-a, ali nema svoju vojsku. Od 2008. godine vazdušni prostor te zemlje obezbjeđuje vojna avijacija zemalja-saveznika iz NATO-a.

Američka vojska se iskrcala na Island 1941. godine, kako bi joj pružila zaštitu od nacističke Njemačke. Tokom godina Hladnog rata američki vojni kontingent je bio stacioniran u bazi Keblaviku.

Јedinice SAD su 2006. godine napustile Island, a baza Keblavik je bila zatvorena. Sada je teritorija baze dio međunarodnog aerodroma u Rejkjaviku.