latinica  ћирилица
01/07/2016 |  11:19 | Autor: RTS

FIBA: KSS da kazni Partizan

FIBA, odnosno njen odsjek zadužen za rukovođenjem evropskom košarkom, zatražila je od Košarkaškog saveza Srbije da se protiv Partizana preduzmu disciplinske mjere („hitne mjere" je tačna formulacija) zbog odluke crno-bijelih da igraju Evrokup.
FIBA - Foto: B92
FIBAFoto: B92

Kako prenosi "Sportski žurnal", izvršni direktor FIBA Evrope Kamil Novak poslao je pismo nacionalnim savezima onih zemalja čiji klubovi igraju Evrokup, sa eksplicitnim zahtjevom da se protiv njih pokrenu disciplinske mjere.

Hrvatski savez, kao što je objelodanjeno u četvrtak, već je pokrenuo postupak protiv Cedevite. Reakcije našeg, ali i saveza Crne Gore (Budućnost) i Slovenije (Olimpija), za sada izostaju.

Ovdje se vrijedi podsjetiti da je prije otprilike mjesec dana regionalni sud u Minhenu donio presudu koja naglašava da FIBA nema pravo da kažnjava klubove, saveze i reprezentacije, ali je isti sud potom uvažio žalbu FIBA.

To je dovelo do određene pat pozicije, pošto i FIVA i Evroliga na neki način svojataju pobjedu u ovom slučaju.

Košarkaški savez Srbije je vještim manevrisanjem (jako važna sposobnost u ovim neobičnim vremenima za evropsku košarku) uspio da spriječi oduzimanje kvalifikacionog turnira za Olimpijske igre i izdejstvovao ukidanje suspenzije seniora sa Evrobasketa 2017. godine. Ostaje da se vidi kako će se sada postaviti u Sazonovoj.