latinica  ћирилица
01/07/2016 |  12:22 | Autor: SRNA

Sredozemno more - novi incident između američkih i ruskih vojnih brodova

U Sredozemnom moru došlo je do novog incidenta između američkih i ruskih vojnih brodova, a Pentagon ponovo optužuje ruski patrolni brod "Јaroslav Mudri" da se opasnim manevrima približio američkoj raketnoj krstarici.

Američki mediji pozivaju se na kopiju izvještaja američke Ratne mornarice, koja ponašanje ruskog broda u blizini američke raketne krstarice ocjenjuje kao "nenormalno, opasno i neprofesionalno".

"Difens njuz" objavljuje da je došlo do novog incidenta - ruski brod koji se nalazio na udaljenosti od 140 metara od "San DŽakinta", američke raketne krstarice, "agresivno se približavao".

Prema podacima autora izvještaja, "Јaroslav Mudri" sprovodio je manevre koji su opisani kao "opasni" i koji krše sporazum o sprečavanju incidenata na moru.

U saopštenju se navodi da je posada američkog broda na palubi ruskog broda primijetila "otkrivene sisteme naoružanja pored kojih nikoga nije bilo".

Kasnije je "Јaroslav Mudri" otišao na udaljenost od 2,7 kilometara i dao signal sa zahtjevom da mu se "ne presijeca kurs".

Dalje aktivnosti ruskih mornara američki službenici su opisali kao "sigurne i profesionalne". Pri tome, manevri ruskog broda u cjelini nisu predstavljali prijetnju za američki brod, navodi se u saopštenju.

Ranije su objavljene informacije o prvom incidentu sa brodom "Јaroslav Mudri", pri čemu su izvještaji američkog i ruskog vojnog resora dijametralno suprotni.

Ministarstvo odbrane Rusije optužilo je američki brod za opasne manevre, dok je Pentagon iste optužbe uputio na račun pripadnika ruske mornarice.