X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
01/07/2016 |  14:18 | Izvor: RTS

Istezanje pomaže kod depresije

Istezanje u trajanju od 10 minuta u toku dana može ublažiti simptome depresije i menopauze kod žena, navodi novo istraživanje.
Vježbanje (foto: KMo Foto / flickr.com) -
Vježbanje (foto: KMo Foto / flickr.com)

Vođa studije, Јuko Kai, otkrio je Rojtersu da je četrdeset žena starosti između 40 i 60 godina učestvovalo u istraživanju Instituta za fizičku aktivnost u Tokiju (Physical Fitness Research Institute).

Dvadeset žena se u toku tri nedjelje istezalo 10 minuta prije spavanja, u odnosu na preostalih dvadeset učesnica istraživanja.

Istraživački tim procijenio je simptome menopauze uz pomoć 10 pitanja u vezi sa valungama, bolovima u mišićima i psihološkim simptomima, kao što su raspoloženje i redovan san.

U početku nije bilo velikih razlika između grupa. Više od pola učesnica bilo je u menopauzi u toku ustraživanja a gotovo dvije trećine patilo je od depresije. Većina žena nije bila fizički aktivna.

Generalno, žene koje su se istezale imale su poboljšane rezultate nakon istraživanja u periodu od tri nedjelje, u odnosu na grupu koja se nije protezala.

Dr Džoan Pinkerton, direktorka sjevernoameričkog Udruženja za menopauzu, istakla je da bi žene trebalo da lagano šetaju 30 minuta i da se istežu 10 minuta u toku dana i da će time unaprijediti zdravlje, simptome menopauze, raspoloženje i kvalitet sna.