latinica  ћирилица
01/07/2016 |  14:29 | Autor: SRNA

Parastos za srpske žrtve Srednjeg Podrinja 9. jula

U Bratuncu će 9. jula, u organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova, biti služen parastos Srbima iz srednjeg Podrinja poginulim u posljednjem ratu, saopštio je danas predsjednik Pododbora Vlade za obilježavanje značajnih istorijskih događaja Velimir Dunjić.
Bratunac: Sjednica Pododbora - Foto: SRNA
Bratunac: Sjednica PododboraFoto: SRNA

On je danas razgovarao o tehničkim pripremama za održavanje ovog skupa s predstavnicima lokalnih vlasti i srpskih nevladinih organizacija proisteklih iz rata iz regije Birač, te Srpske pravoslavne crkve i lokalne policije.

Dunjić je rekao da će tog dana na bratunačkom gradskom groblju biti služen parastos za 3.500 ubijenih i poginulih Srba iz srednjeg Podrinja i Birča, te da je nakon toga predviđeno polaganje vijenaca kod centralnog Spomen-krsta.

"Obilježavanje srpskog stradanja će biti nastavljeno u porti Crkve Uspenja Presvete Bogorodice, gđe je predviđeno obraćanje zvaničnika i duhovni program", rekao je Dunjić.

Prema njegovoj najavi, u okviru ovog obilježavanja, a u organizaciji Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina, biće predstavljena brošura "Hronika ugašenih ognjišta".

Predviđeno je da Boračka organizacija Republike Srpske priredi izložbu o stradanju Srba u odbrambeno-otadžbinskom ratu u Srpskoj.

"Pomen Srbima ubijenim na ovim prostorima odaćemo dostojanstveno i u skladu sa hrišćanskim običajima", poručio je Dunjić i pozvao građane iz ove regije i Republike Srpske da 9. jula dođu u Bratunac.

Pododbor je pozivnice za ovaj komemorativni skup uputio svim ambasadama u BiH, zvaničnicima Srpske i Srbije, te srpskim predstavnicima u zajedničkim organima BiH.

Dunjić je rekao da je dolazak već potvrdio predsjednik Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije Aleksandar Vulin.