latinica  ћирилица
01/07/2016 |  18:57 ⇒ 20:21 | Autor: RTRS

Austrijanci ponovo na biralištima već u septembru (VIDEO)

Građani Austrije ponovo će izaći na birališta, nakon što je Ustavni sud odlučio da se ponovi drugi krug predsjedničkih izbora, održanih 22. maja. Novo glasanje moglo bi da bude održano već krajem septembra.
Izbori u Austriji - Foto: RTRS
Izbori u AustrijiFoto: RTRS

Predsjednik Ustavnog suda Gerhart Holcinger saopštio je da je sud prihvatio žalbu lidera Slobodarske partije Hajnca Kristijana Štrahea, da izborni rezultati budu poništeni, zbog nepravilnosti.

"Žalba se prihvata. Rečeno rječnikom koji nije pravni, to znači da drugi krug izbora mora biti ponovljen u cijeloj Austriji", rekao je Holciner.

Odluka Ustavnog suda je bez presedana u austrijskoj, ali i istoriji čitave Evrope, jer Ustavni sud do sada nije poništavao ili davao nalog za ponavljanje izbora na saveznom nivou.

Neki stanovnici Beča ističu da ova situacija nije dobra i da postoji opasnost da bi desničarski kandidat Norbert Hofer mogao pobijediti. Ipak, ističu, da ako je Vrhovni sud tako odlučio, onda to moraju da prihvate. Da li je odluka dobra ili loša, to ne znaju.

Kandidat Zelenih Aleksander van der Belen pobijedio je kandidata Slobodarske partije Norberta Hofera, sa nešto više od 30.000 glasova. Stručnjaci tvrde da će predstojećom predizbornom kampanjom dominirati „Bregzit“ i moguće istupanje Austrije iz EU.