latinica  ћирилица
02/07/2016 |  08:06 ⇒ 14:34 | Autor: SRNA

Dan Novogradske brigade VRS

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske Duško Miletić rekao je da je u stvaranju Srpske nemjerljiv doprinos boraca Novogradske brigade, zajedno sa ostalim borcima Vojske Republike Srpske i MUP-a.
Novi Grad - Foto: RTRS
Novi GradFoto: RTRS

"Zahvaljujem vam poštovni saborci što obilježavate Dan brigade i njegujete tradiciju 1. Novogradske brigade i Vojske Republike Srpske jer je to dokaz da Boračka organizacija, njeni opštinski i mjesni odbori, ne zaboravljaju svoje saborce i sjećaju se onih koji su dali živote za Republiku Srpsku", rekao je Miletić u Blatni kod Novog Grada, gdje je danas obilježeno 24 godine od formiranja Novogradske brigade.

On je naveo da BORS djeluje u svih 64 opštine i grada Srpske, organizovan je u tri opštine na prostoru Federacije BiH i ima više od 1.000 mjesnih boračkih organizacija, ističući da je članska knjižica Boračke organizacije časnija od svih partijskih.

Miletić kaže da na ove podatke podsjeća jer Boračka organizacija nije zadovoljna društvenim statusom.

"Nedopustivo je da Boračka organizacija bude u istom rangu sa udruženjima čiji članovi nisu učestvovali u ratu i zbog toga je BORS, na skupštini održanoj 22. juna u Istočnom Sarajevu, zauzeo jasan stav o pitanju statusa i zatražio od institucija Republike Srpske da u narednih 60 dana počnu izmjene Zakona o udruženjima i fondacijama kako bi Boračka organizacija stekla poseban status", rekao je on.

Miletić je podsjetio da je na ovoj skupštini donesena odluka o osnivanju instituta Sabora srpskih boraca na opštinskom, gradskom i republičkom nivou.

"Naš odnos prema porodicama poginulih boraca, ratnim vojnim invalidima i borcima nije samo odnos prema prošlosti već i prema budućnosti", naglasio je Miletić.

Predstavnik Ministarstva za boračko-invalidsku zaštite Republike Srpske Radomir Graonić kaže da Srpska ima trajnu obavezu da brine o boračkim kategorijama, prvenstveno o porodicama poginulih boraca.

"Republika Srpska je trajna kategorija i jedini siguran bedem opstanka srpskog naroda zapadno od Drine i zato je obaveza svih nas da je branimo, gradimo i razvijamo", rekao je Graonić.

Načelnik opštine Novi Grad Snježana Rajilić navela je da opštinska Boračka organizacija ima značajno mjesto i redovna sredstva iz budžeta.

"Sa jučerašnjim danom završen je program stambenog zbrinjavanja u okviru kojeg su dodijeljena 52 stana porodicama poginulih boraca i ratnih vojnih invalida", rekla je Rajilićeva.

Ona je dodala da je u Novom Gradu izgrađeno centralno spomen-obilježje poginulim borcima Vojske Republike Srpske, kao i obilježje civilnim žrtvama rata, te da se spomen-soba nalazi u centru grada.

Predsjednik Boračke organizacije Novi Grad Marinko Gačić rekao je da je novogradska brigada formirana 29. juna 1992. godine u Blatni od jedinica Teritorijalne odbrane sa zadatkom da odbrani stanovništvo ove opštine i zapadne granice Republike Srpske.

"Pripadnici brigade, koja se borila na ratištima širom Srpske, obavili su svoj zadatak vojnički časno i pošteno bez ijedne mrlje", kaže Gačić.

Obilježavanje Dana brigade i 24 godine od formiranja ove jedinice počelo je jutros služenjem parastosa u Hramu Svete Trojice u Blatni, a zatim su kod Spomen-ploče u Kop centru vijence položili predstavnici BORS-a, Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite, Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, opštinske organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila, te opštine Novi Grad.

Kroz redove Novogradske brigade u odbrambeno-otadžbinskom ratu prošla su 8.263 borca, njih 963 su ranjena. Od 356 boraca sa područja opštine Novi Grad koji su živote dali za Republiku Srpsku, njih 248 je poginulo u redovima ove brigade.