latinica  ћирилица
02/07/2016 |  08:09 ⇒ 11:46 | Autor: SRNA

Godišnjica stradanja u Јadovnu

Nad Šaranovom jamom na Velebitu u Hrvatskoj danas je, povodom Dana sjećanja na Јadovno 1941. godine, služen parastos za više od 40.000 žrtava, uglavnom Srba, koje su ustaše na najsvirepiji način ubile u kompleksu logora smrti Јadovno.
Šaranova jama (foto: www.panoramio.com) -
Šaranova jama (foto: www.panoramio.com)

Parastosu je prisustvovao je član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić, zamjenik karlovačkog župana Siniša Ljubojević, potomci žrtava iz Srbije, Srpske i regiona, te predstavnici udruženja građana "Јadovno 1941." iz Banjaluke i Beograda.

Predsjednik Udruženja građana "Јadovno 1941." iz Banjaluke Dušan Bastašić rekao je da molitveni skup protiče bez incidenata i da hrvatska policija profesionalno obavlja svoj dio posla.

Kod spomenika jadovničkim žrtvama i u dijelu, gdje je služen paratos nisu uočeni članovi hrvatskih udruženja veterana, javlja izvještač Srne.

Nakon parastosa, iz mjesta Brušane krenuće litija mučeničkom stazom Svetog Save Gornjokarlovačkog do Katine jame, gdje je bačeno njegovo izmučeno tijelo ljeta 1941. godine, gdje će biti postavljen Časni krst i služen parastos.

Biće služen i kratki pomen žrtvama u selu Stupačinovo, gdje je u ljeto 1941. godine postojao istoimeni sabirni logor, u čijoj blizini se nalazi pet jama, dok je po povratku za učesnike sabranja predviđen obilazak Memorijalnog centra "Nikola Tesla" u Smiljanu.

Povodom obilježavanja 75 godina od zločina u kompleksu logora Gospić-Јadovno-Pag 1941. godine i Dana sjećanja na Јadovno sinoć je počelo molitveno sabranje okupljanjem kod Hrama Vavedenja Presvete Bogorodice u Plaškom, u Hrvatskoj.

Dan sjećanja na Јadovno 1941-2016. obilježava se sa blagoslovom Njegovog preosveštenstva episkopa gornjokarlovačkog Gerasima.

Organizatori sabranja su udruženja građana "Јadovno 1941." iz Banjaluke i Beograda i Eparhija gornjokarlovačka.

U kompleksu logora smrti Јadovno, prema do sada prikupljenim podacima, koji nisu konačni, na najbrutalniji način ubijeno je 40.123 ljudi, uglavnom Srba.