X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
05/07/2016 |  13:10 ⇒ 15:17 | Izvor: B92

Nijemci upozoravaju: Kinder čokoladice kancerogene

Testovi koje je sprovelo njemačko udruženje za zaštitu potrošača "Fudvoč" pokazali su da "kinder" čokolade sadrže opasnu materiju koja izaziva rak.
Kinder čokolada - Foto: ilustracija
Kinder čokoladaFoto: ilustracija

Pored Kindera, "pozitivna" su bila i još dva brenda dječjih čokolada. Udruženje je pozvalo nadležne organe da povuku iz prodaje Ferereove proizvode: "kinder rigl“, Lindtove "fioreto nugat mins“ i Rubezahlove "sanrajs klasik čoko hepen“, zbog toga što sadrže "mogucće kancerogene supstance“.

Te čokoladice u sebi navodno, imaju takozvana “aromatična mineralna ulja (MOAH)“, saopštio je Fudvoč.

“Proizvođači su krivi. Umjesto da sklone opasne slatkiše sa polica i alarmiraju potrošače, oni tvrde da rade sve po zakonu“, rekao je Džon Heg, predstavnik Udruženja.

Testirano je preko 20 vrsta čipseva i čokoladica i pronađena su zasićena mineralna ulja (MOAH) koja prilikom razlaganja u ljudskom organizmu mogu izazvati oštecćenja organa, a djeca su posebno izložena riziku.

Ispostavilo se da “kinder“ čokoladica koja je jedna od najprodavanijih u Njemačkoj, ima najveći nivo tih mineralnih ulja.

Udruženje je navelo u svom saopštenju i da se ta supstanca prenosi u hranu preko recikliranog pakovanja koje je prethodno štampano mastilom koje u sebi ima ta ulja.