latinica  ћирилица
05/07/2016 |  19:16 | Autor: Agencije

Magareće mlijeko - idealna zamjena za kravlje mlijeko

Nakon sojinog i zobenog mlijeka zvaničnici UN-ove Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) sve više promovišu konzumiranje magarećeg mlijeka, ukazujući na njegove "posebne nutritivne vrijednosti" i prednost za sve one koji su alergični na najčešće korišćeno kravlje mlijeko.

- Biohemijski sastav magarećeg mlijeka puno je sličniji ljudskom, odnosno majčinom mlijeku od kravljeg zbog sličnijih proteina, minerala i masnih kiselina. Sadrži manje masnoća od kravljeg mlijeka te je bogato masnim kiselinama koje djeluju protivupalno - rekla je nutricionistkinja Šarlot S. Rid, te istakla kako se po sastavu i zdravstvenim efektima ova vrsta mlijeka pokazala pogodnom zamjenom za kravlje mlijeko kod preosjetljive, odnosno djece alergične na kravlje mlijeko.

Uz to je dobar supstrat za rast probiotičkih bakterija i sadrži značajnu količinu lizozima i laktoze. Visok sadržaj laktoze čini ovo mlijeko ukusnijim, a i resorpcija kalcija je bolja, što je od velike važnosti za proces mineralizacije kostiju.

Magareće mlijeko sadrži veće količine linolne i linolenske kiseline koje, između ostalog, ublažavaju simptome atopičnog dermatitisa ili ekcema. Količina minerala približna je onoj u majčinom mlijeku, osim većeg udjela kalcijuma i fosfora. Sadržaj bjelančevina je nizak, pa ne predstavlja opterećenje za bubrežne funkcije. U sastavu bjelančevina znatan udio zauzima lizozim, prirodna antimikrobna supstanca koja razara bakterijske stanične membrane, zbog čega ova vrsta mlijeka na tom principu kod dojenčadi može spriječiti crijevne infekcije.