latinica  ћирилица
06/07/2016 |  18:09 | Autor: TANЈUG

Nema zvanične notifikacije o štetnosti "kinder" čokoladica

Vlasti u Srbiji nisu dobile zvaničnu RASFF notifikaciju o zdravstvenoj neispravnosti "kinder čokoladica", potvrđeno je danas Tanjugu u Ministarstvu poljoprivrede.
Kinder čokolada - Foto: ilustracija
Kinder čokoladaFoto: ilustracija

"Nadležne inspekcije preduzimaju mere kako bi se utvrdili navodi o tim proizvodima. U skladu sa tim preduzeće dalje korake", rečeno je Tanjugu u ovom ministarstvu.

RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) je ogranak Evropske komisije zadužen za notifikaciju zemalja o zdravstvenoj neispravnosti proizvoda, a u ovom slučaju nije reagovala.

Na neispravnost kinder čokoladica upozorilo je njemačko udruženje za zaštitu potrošača "Fudvoč", navodeći da njihove analize pokazuju da tri vrste "kinder" čokolade sadrže opasnu materiju koja "možda izaziva rak".

Udruženje je pozvalo nadležne organe da povuku iz prodaje Fererove proizvode "kinder rigl“, Lindtove "fioreto nugat mins“ i Rubezahlove "sanrajs klasik coko hepen“.

Kako su naveli u saopštenju, oni u sebi, navodno, imaju aromatična mineralna ulja (MOAH).

"Fudvoč" navodi da je testirano više od 20 vrsta čipseva i čokoladica i pronađena su ta ulja koja prilikom razlaganja u ljudskom organizmu mogu izazvati oštećenja organa, a djeca su posebno izložena riziku.