X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
07/07/2016 |  08:49 | Izvor: RTS

U Srbiju stigli testovi za Zika virus

U Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Јovanović- Batut" stigli su testovi za Zika virus, koji se prenosi ujedom komarca.
Virus Zika (Foto: Jim Young/Reuters) -
Virus Zika (Foto: Jim Young/Reuters)

Direktor Batuta Dragan Ilić kaže da u Srbiji nije bilo registrovanih slučajeva, ali da predstoje Olimpijske igre u Brazilu gdje ima zaraženih komaraca.

"Stiglo je 400 testova. Neće biti masovnog testiranja građana, ali će biti čiljanog testiranja u Batutu", naglasio je Ilić gostujući na RTS.

On kaže da su ozbiljne pripreme rađene sa Olimpijskim komitetom Srbije i dodao da osobe koje su boravile u području gdje ima Zika virusa treba da obrate pažnju na prve simptome koji se javljaju tri do sedam dana nakon uboda komarca- crvenilo, otoko, bolovi u očima.

Ilić kaže da se virus zadržava u spermi muškarca i do šest mjeseci nakon zaraze, tako da seksualni odnosi moraju biti zaštićeni i mora se obratiti posebna pažnja kod onih koji planiraju porodicu, jer virus ostavlja teške posljedice na plod.

Sportistima koji učestvuju na Olimpijadi, kako kaže, daju se osnovne informacije kako da se ponašaju, a oni koji idu u područje gdje ima i žute groznice, preporučuje se da se vakcinišu.