latinica  ћирилица
07/07/2016 |  18:24 ⇒ 21:52 | Autor: RTRS

Gradiška: Otkriveni temelji crkve Svetoga Đorđa iz 13 vijeka (VIDEO)

Arheolozi Zavičajnog muzeja Gradiška u Gornjim Podgradcima, na lokalitetu starog Vrbaškog grada, otkrili su novo vrijedno nalazište - temelje crkve Svetoga Đorđa iz 13 vijeka.
Crkva dokaz o viševjekovnom postojanju Srba - Foto: Screenshot
Crkva dokaz o viševjekovnom postojanju SrbaFoto: Screenshot

Crkva bi trebalo da postane sastavna cjelina Arheološkog parka, u blizini Nacionalnog parka Kozara.

U sondažnom istraživanju arheolozi su otkrili temlje crkve impozantne veličine koja je građena između 13 i 15 vijeka. Artefakti pronađeni tokom iskopavanja značajni su dokazi za srpsku nacionalnu istoriju i pravoslavlje.

- Pronađen je srebrenjak Matije Korvina iz druge polovine 15 vijeka. Sam Matija Korvin je značajan za ove krajeve jer je on ove krajeve branio poslije pada Bosanske države. Branio ih je od Turaka i on je najznačajniji za obnovu srpske despotovine na ovim krajevima, istakao je Bojan Vujinović, arheolog, kustos zavičajnog muzeja Gradiška.

Arhijerejski namjesnik gradiški Mirko Milisavić, istakao je da vjeruje arheolozima.

- Želim i da vjerujem istoriji da smo narod na Balkanu od mnogo prije od 7 vijeka, dodao je Milisavić.

Mještani od davnina lokalitet nazivaju Crkvište. Za arheologe ovo područje bilo je interesantno i prije trideset godina.

U Zavičajnom muzeju razmišljaju da lokalitet Vrbaškog grada pretvore u Arheološki park i novo turističko odredište.

- Idealan je geografski položaj, a posebno da ne naglašavamo o njenom istorijskom značaju za ovaj dio Gradiške, naglasio je Dragan Matavulj, direktor Zavičajnog muzeja Gradiška.

Do kraja godine planirano je intenzivno istraživanje srednjovjekovnog grada Balkis u Bakincima, gdje se očekuje izgradnja puta koji bi omogućio nesmetan pristup tom lokalitetu.