X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
08/07/2016 |  18:30 | Izvor: B92

Koliko vježbanja je zaista potrebno da biste smršali?

Rezultati najnovijeg istraživanja pokazali su da čak i minimalna fizička aktivnost donosi značajnu zdravstvenu dobrobit, dok izuzetno naporni treninzi daju malo ili nimalo rezultata.
Vježbanje - Foto: flickr.com
VježbanjeFoto: flickr.com

U članku koji je objavljen u Magazinu američke medicinske asocijacije (ЈAMA), doktor Tijs Eijsvogels i doktor Pol Tompson upoređivali su uticaj umjerenog (brzo hodanje, vožnja bicikla) i intenzivnog treninga (trčanj, veslanje) na stopu smrtnosti i nastanka kardiovaskularnih bolesti.

Rezultati su pokazali da je samo 15 minuta umjerenog vježbanja dnevno (105 minuta nedjeljno) dovoljno da organizam osjeti blagotvorno dejstvo fizičke aktivnosti i počne da gubi suvišne kilograme, što se kosi sa dosadašnjim preporukama američkog Nacionalnog zdravstvenog servisa (NHS) da se vježba bar 150 minuta nedjeljno.

Isto važi i za intenzivnu fizičku aktivnost – rezultati su pokazali da je dovoljno vježbati naporno 35 do 70 minuta nedjeljno, za razliku od preporuka NHS i Univerziteta Harvard, koji navode da bi ova aktivnost trebalo da traje bar 75 minuta.

U tekstu se takođe dovodi u pitanje pozitivan uticaj dugotrajnog intenzivnog vježbanja na organizam (više od 240 minuta nedjeljno). Prema dobijenim rezultatima, pretjerano fizičko naprezanje negativno utiče na zdravlje srčanog mišića i dužinu životnog vijeka.