latinica  ћирилица
09/07/2016 |  09:27 | Autor: Večernje novosti

Vatikan- Sastanak SPC i Katoličke crkve o Stepincu

U Vatikanu će u utorak, 12, jula, biti održan prvi sastanak mješovite komisije Srpske pravoslavne crkve i Katoličke crkve o ulozi hrvatskog kardinala Alojzija Stepinca u Drugom svjetskom ratu, pišu Večernje novosti.

U ime SPC u radu komisije učestvovaće zagrebački mitropolit Porfirije, mitropolit crnogorski Amfilohije, episkop slavonski Јovan, episkop bački Irinej i profesor Darko Tanasković.

Katoličku crkvu predstavljaće kardinal Јosip Bozanić, a u komisiji su još i mostarski biskup Ratko Perić, požeški biskup Antun Škovičević, te istoričari Mario Јarek i Јure Krišto.

Za sada se ne zna šta će biti na dnevnom redu dvodnevnog susreta, ali je potvrđeno da će u Rim da doputuju visoki predstavnici dvije crkve.

List navodi da se očekuje da na prvom sastanku u Vatikanu neće biti rasprave, već da će poslužiti da se pokaže dobra volja za rad te komisije.

Izvori iz dvije crkve potvrđuju da postoji dobra volja da posao komisije bude obavljen na najbolji mogući način.

Novosti saznaju da obje strane pripremaju obimnu dokumentaciju da se rasvijetli kontroverzni lik Stepinca, koji je u prvoj polovini rata podržavao ustaški režim Ante Pavelića, ali ukazivao i na masovne progone koje su ustaše sprovodile.

Među novootkrivenim dokumentima je onaj koji je Gestapo slao Berlinu, a iz kojeg se vidi njemački stav o hrvatskom kardinalu.

Komisija je formirana na inicijativu pape Franje, koji nije želio da proglasi Stepinca za sveca, dok se ne raščiste istorijske nedoumice, na koje mu je ukazao vrh SPC.

Papa je odabrao francuskog sveštenika Bernarda Ardira da koordiniše radom komisije, za koju niko ne može procijeniti koliko dugo će raditi.