latinica  ћирилица
09/07/2016 |  13:14 ⇒ 19:53 | Autor: SRNA

Dodik: Različiti aršini međunarodne zajednice za Bratunac i Srebrenicu

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u Bratuncu, nakon parastosa srpskim žrtvama srednjeg Podrinja i Birča, da je od ključne važnosti da srpske žrtve ne budu zaboravljene, jer je, osim njihove pogibije i stradanja, napravljena još jedna vrsta zločina tako što je oko 3.500 ljudi ubijenih do 1995. godine na ovom prostoru naprosto odjednom nestalo i palo u sjenu kasnijih događaja vezanih za Srebrenicu.
Bratunac - Dodik - polaganje cvijeća - Foto: SRNA
Bratunac - Dodik - polaganje cvijećaFoto: SRNA

- Ukoliko mi ne budemo odlučni da nastavimo obilježavanje ovih događaja i stradanja, niko drugi nam to neće učiniti - istakao je Dodik.

Predsjednik Srpske je naveo da je veoma važno isticati činjenicu da se ovdje dešavala stravična situacija u kojoj je 3.500 Srba ubijeno do 1995. godine.

- Niko ne pravda ogromni zločin koji se desio u Srebrenici, ali ono što boli jeste što se na međunarodnom planu samo favorizuje to stradanje i taj zločin, a zaboravlja se stradanje Srba i do sada niko nije odgovarao za ovo što se desilo - upozorio je Dodik.

On je dodao da se to i danas pokazalo, jer niko od međunarodnih službenika i diplomatskog kora nije prisustvovao obilježavanju u Bratuncu, a za dva-tri dana će se u Srebrenici vidjeti ko je sve došao i koliko su to dupli aršini koji ne vode ničemu.

Dodik kaže da se iz toga mora zaključiti samo jedna istina - da je najveći diverzant i rušilac BiH međunarodna zajednica zato što ima različite standarde.

Predsjednik Srpske danas je u Bratuncu prisustvovao centralnom komemorativnom skupu povodom 24 godine od velikog srpskog stradanja u okolini Srebrenice i Bratunca na Petrovdan 1992. godine i sjećanja na sve Srbe Srednjeg Podrinja i Birča koje su ubili pripadnici tzv. Armije BiH tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata.

NESHVATLjIVO ЈE DA VUČIĆ NIЈE DOBRODOŠAO U SREBRENICU

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je neshvatljivo da se dobra namjera i vrhunski čin premijera Srbije Aleksandra Vučića završi na način da mu se kaže da nije dobrodošao u Srebrenicu.

"Čak se spočitava Vučiću da je uzeo Srebrenicu. Šta to treba da znači. Trebalo je da pogine pa tek onda da mu se kaže hvala što je došao", rekao je Dodik novinarima u Bratuncu.

Dodik je naglasio da neke političke organizacije ne mogu da budu u funkciji ostvarivanja povjerenja BiH.

"Pustite vi suze Majki Srebrenice. Tačno znate dokle su suze majki a kada su lažne suze političara koje žele da naprave pritisak na politički sistem i političko stanje u BiH", rekao je Dodik.

Na prošlogodišnjoj komemoraciji u Potočarima napadnut je i kamenovan premijer Srbije Aleksandar Vučić, a do danas nisu uhapšeni počinioci tog napada.

OČIGLEDAN SUKOB TUŽILAŠTVA SA MINISTARSTVOM BEZBЈEDNOSTI I AGENCIЈAMA

Dodik je izjavio da niko nije odgovarao za 3.500 srpskih žrtava u Podrinju, što govori kakve aršine imaju Tužilaštvo i Sud BiH.  Prema njegovim riječima, očigledno je da sadašnji sukob govori da su totalno podijeljeni odnosi između Tužilaštva, Agencije za istrage i zaštitu BiH, Obavještajno-bezbjednosne agencije i Ministarstva bezbjednosti BiH.

Dodik je novinarima u Bratuncu rekao da je taj sukob evidentan i da ga svi ga vide, ali ćute, pa da čak ni mediji ne govore o tome.

- Te političke strukture u Ministarstvu, Sipi, OBA htjeli su da instrumentalizuju Sud i Tužilaštvo, da ga načine da budu egzekutor njihovih ideja i onoga šta oni hoće. Zato sada imaju sukob između tužioca, Tužilaštva i drugih institucija na nivou BiH - smatra Dodik.

On je istakao da su Tužilaštvo i Sud BiH vještački napravljeni, da nemaju ustavnu podlogu i da to za Republiku Srpsku nikad neće biti legitimno.

- Nasilje međunarodne zajednice nas nagoni da trpimo i taj Sud i Tužilaštvo. Čim bude prilika mi ćemo se toga otarasiti - rekao je Dodik i poručio: "Referendum će se desiti. Sve što se dešava u vezi sa Sudom i Tužilaštvom BiH posljednjih godina ide u prilog tome".