latinica  ћирилица
10/07/2016 |  13:26 ⇒ 20:04 | Autor: RTRS

Sarajevo i OHR ćute o sramnoj instalaciji!?

U centru Sarajeva juče je postavljena instalacija u vidu masovne grobnice čiji je cilj da pokaže kako je Republika Sprska genocidna tvorevina.
Monstruozna instalacija u centru Sarajeva - Foto: RTRS
Monstruozna instalacija u centru SarajevaFoto: RTRS

Provokativna tzv. instalacija ni drugi dan nije uklonjena ispred tržnog centra u Sarajevu. Građani Istočnog Sarajeva ogorčeni su zbog najnovije provokacije Nihada Aličkovića i tzv. grupe Antidejton.

Reagovao je i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekavši da je instalacija sramna i uvredljiva i da je još jedan u nizu dokaza neodrživosti BiH. Dodik je istakao da je skandalozno da je provokativna instalacija postavljena na dan kada je u Republici Srpskoj odata počast za 3.500 Srba ubijenih u okolioni Srebrenice i Bratunca, što predstavlja nastavak zločina na koji ne reaguju predstavnici međunarodne zajednice i time postaju saučesnici.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić smatra da sve dok postoje ovakve provokacije, srpski predstavnici treba da prekinu odlaske u Sarajevo.

Sarajevske vlasti dozvolile su ovu monstruoznu postavku, a OHR na očigledne antidejtonske poteze, još nije reagovao. Predsjednik Republičke organizacije porodica poginulih, zarobljenih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović smatra da bi OHR konačno morao reagovati.

- Postavljanje ove instalacije u centru Sarajeva je antidejtonsko ponašanje i čudi me što još nisu reagovali predstavnici međunarodne zajednice u BiH. Oni su spremni da kritikuje svaki potez Republike Srpske, ali ovaj bošnjački izgleda da nisu - rekao je Mitrović.

On je istakao da postavljanje instalacije ne doprinosi pomirenju naroda u BiH.

- Bošnjaci sve čine da ne bude pomirenja u ovoj zemlji - smatra Mitrović.

Građani Istočnog Sarajeva, ogorčeni ovim činom, smatraju da posljednja provokacija Antidejton grupe šalje jasnu poruku Srbima da su nepoželjni u Sarajevu.