latinica  ћирилица
11/07/2016 |  14:13 | Autor: SRNA

Zemlje sa istoka EU ne žele kompaktniju Uniju

Zemlje sa istoka EU ne žele da čuju nikakve priče o stvaranju unitarnije i jače EU i žele da nacionalni parlamenti ratifikuju sve sporazume prije nego što oni stupe na snagu, navode njemački mediji.
EU - Foto: RTRS
EUFoto: RTRS

Dan nakon referenduma u Velikoj Britaniji predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc i njemačke socijaldemokrate u jednom zajedničkom strateškom dokumentu zatražili su više integracije i više zajedničkih nadležnosti za EU.

Ta inicijativa pripisana je šefu Evropske komisije Žan-Klod Јunkeru, koji važi za evropskog unitaristu.

Međutim, svaka izmjena evropskih ugovora u ovom trenutku bi propala i značila bi kraj EU. Zato Јunker daje signal za strategiju: "Idemo dalje kao i do sada".

Problem je u tome što istočnoevropske zemlje žele manje jaku EU, pa mnogi analitičari procjenjuju da Јunkerova politika nema budućnosti.

Јunker je nedavno "pomalo osorno", kako navode mediji, branio odluku o tome da trgovinski sporazum sa Kanadom /CETA/ ratifikuju samo Evropska komisija i Evropski parlament.

Njemački ministar za privredu Zigmar Gabriel i predsjednik Bundestaga Norbert Lamert pobunili su se i zatražili da nacionalni parlamenti odluče o tom sporazumu. Јunker je odmah popustio.

Sada CETA mora proći dug i naporan put kroz evropske parlamente, te u dogovorenom obliku, vjerovatno, neće ni biti ratifikovan.

Neki ekonomisti vjeruju da će i sporni trgovinski sporazum /TTIP/ sa SAD doživjeti istu sudbinu.

Ako svaki evropski parlament bude suodlučivao o svakom sporazumu ili dogovoru u EU, onda ona neće biti sposobna da djeluje, procjenjuje "Dojče vele".

Već dugo Evropskoj komisiji prigovaraju da se ne ponaša adekvatno po pitanju pridržavanja Pakta stabilnosti. Јer, ona Francuskoj, Portugalu i Španiji stalno popušta i dopušta da deficit državnog budžeta bude veći od dopuštenih tri odsto.

Njemački ministar finansija Volfgang Šojble, međutim, zahtijeva ista prava i iste obveze za sve članice.

Sada je Komisija popustila, pa će se Španija i Portugal možda morati da suoče sa sankcijama.

Ali, to ne važi za vladu u Parizu - Francuskoj, kao osnivaču i stubu EU /uz Njemačku/, Unija se ne usuđuje da bilo šta prigovori. Možda zato što ankete pokazuju da procenat onih koji podržavaju evroskeptike u Francuskoj, na čelu sa Marin le Pen, ne opada nakon "Breksita".

Dvojica, donekle, harizmatičnih evropskih političara Žan-Klod Јunker i Martin Šulc trenutno se vrlo loše kotiraju.

Možda će se i po tom pitanju uspjeti nametnuti njemačka kancelarka u načelu: "Biće samo toliko harizme koliko dopusti Angela Merkel", ističu njemački mediji.