latinica  ћирилица
12/07/2016 |  10:55 | Autor: TANЈUG

Evrogrupa: Poslije Bregzita može nastati "Mala Britanija"

Ministri finansija evrozone procijenili su mogući uticaj britanske odluke o napuštanju Evropske unije, upozoravajući da ta zemlja riskira da poslije toga postane "Mala Britanija".
Engleska (Foto: Flickr/Tyler Merbler) -
Engleska (Foto: Flickr/Tyler Merbler)

U prvim razgovorima o Bregzitu poslije britanskog referenduma 23. juna, ministri 19 zemalja koje koriste evro založili su se za hitnu akciju na rješavanju pitanja koje, kako kažu, izaziva probleme širom evropske privrede, prenosi agencija Frans pres.

Evropska komisija, izvršno tijelo EU, u svom najcrnjem scenariju upozorila je ministre na to da bi rast evrozone u 2017. mogao da završi na samo 1,2 odsto umjesto zvanično procjenjenih 1,8 procenata.

Prema "ružičastom" scenariju, evrozona bi iduće godine zabilježila rast po stopi od 1,5 odsto.

"To nije prognoza, već preliminarna analiza", rekao je evropski komesar za ekonomnske poslove Pjer Moskovisi na sinoćnoj konferenciji za novinare, poslije sastanka evrogrupe.

Moskovisi je pozdravio vijest da će Tereza Mej biti imenovana za budućeg britanskog premijera, ali je rekao da je od "suštinske važnosti" da EU nastavi da traži brzo raščišćavanje odnosa Velike Britanije sa EU.

"Britanska vlada treba da objavi što je pre moguće svoje namjere sa EU u skladu sa članom 50", rekao je on, aludirajući na pokretanje postupka istupanja Britanije iz Unije.

Austrijski ministar finansija Hans Јerg Šheling upozorio je na posljedice po Britaniju zbog njenog glasanja za okončanje 40-godišnjeg članstva u evropskom projektu.

"Mislim da će vjerovatno doći do rasplamsavanja Bregzit-varnice, tako da Škotska neće istupiti (iz EU), Sjeverna Irska će vjerovatno ostati u zajednici, i vjerovatno će Velika Britanija postati Mala Britanija", rekao je Šeling novinarima.

Јerun Dajselblum, ministar finansija Holandije koji predvodi evrogrupu, uputio je sličan apel za hitno reagovanje nakon što Mej zamijeni Dejvida Kamerona na funkciji britanskog premijera.

"Što prije budemo rješili - da se izrazim diplomatski - tu problematičnu situaciju, to bolje", rekao je Dajselblum novinarima.

"Radujemo se saradnji sa bilo kim ko je izabran u demokratskom procesu. Moraćemo da pronađemo rješenje za Bregzit koji je uzrok mnogih problema, posebno za Veliku Britaniju, ali i za Evropu", dodao je on.

Kameron je prepustio svojoj nasljednici da zvanično pokrene britanski razvod od EU i da otpočne pregovore o budućim trgovinskim odnosima, što je proces na kojem ostatak bloka insistira da ga London otvori što je prije moguće.

Globalna tržišta su se uzburkala poslije britanskog referendum, a funta se prošle nedjelje spustila na 31-godišnji minimum u odnosu na dolar, mada je u međuvremenu blago ojačala.