latinica  ћирилица
12/07/2016 |  16:57 | Autor: SRNA

Britanski parlament o peticiji za drugi referendum 5. septembra

Britanski parlament razmatraće 5. septembra peticiju koju je potpisalo više od četiri miliona ljudi u kojoj se traži drugi referendum o članstvu u EU, ali neće donijeti odluku o ponovnom glasanju.
Bregzit - skidanje zastave  (Foto:seligreporters.com) -
Bregzit - skidanje zastave (Foto:seligreporters.com)

Od kada je Britanija izglasala na referendumu 23. juna da napusti blok, mnogi ljudi, uključujući neke poslanike, pozvali su na održavanje drugog referenduma.

Tereza Mej, koja sutra preuzima dužnost premijera od Dejvida Kamerona, odbacila je drugo glasanje, rekavši da "Breksit" znači "Breksit".

Parlamentarni odbor za peticije saopštio je da je odlučio da ovo pitanje uvrsti u raspravu zbog velikog broja potpisa. Odbor ističe da ne podržava poziv za održavanje još jednog referenduma.

U peticiji, koja je postavljena na internet prije referenduma 23. juna, poziva se na drugi referendum ako je podrška bilo kojoj strani manja od 60 odsto, a odziv ispod 75 odsto.

"Debata će omogućiti članovima parlamenta da iznesu različite stavove u ime svojih izbornih jedinica i glasača. Na kraju debate, vladin ministar odgovaraće na pitanje", navodi se u saopštenju Odbora.

U saopštenju se dodaje da debata nema moć da izmijeni zakon i neće se završiti tako da Donji dom odlučuje da li će biti ili neće biti drugog referenduma.

Parlament je obavezan da razmotri sve peticije koje imaju više od 100.000 potpisa.