X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
14/07/2016 |  21:17 ⇒ 21:18 | Izvor: RTRS

Gojaznost je opasnija za muškarce nego za žene

Posljedice prekomjerne težine ili gojaznosti opasnije su za muškarce nego za žene jer debljina upućuje na postojanje nekih bolesti koje se nerijetko završavaju preuranjenom smrću, pokazalo je najveće istraživanje o povezanosti gojaznosti i preuranjene smrti čiji su rezultati objavljeni u časopisu Lancet.
Gojaznost - Foto: ilustracija
GojaznostFoto: ilustracija

Naučnici koji su sproveli studiju kažu da razlozi ovakvog trenda nisu u potpunosti jasni, ali podsjećaju da istraživanje potvrđuje ranije podatke po kojima su gojazni muškarci podložniji razvoju dijabetesa, a kod njih su evidentirane i viši nivoi opasnih masnoća u jetri, piše BBC.

Istraživanje je pokazalo da je uz pušenje gojaznost najčešći uzrok preuranjene smrti u zemljama Evrope i Sjeverne Amerike.

Riječ je o dosad najvećoj studiji ovog tipa. Naučnici su prikupili podatke iz 189 ranijih studija sprovedenih širom svijeta u kojima su evidentirane informacije o zdravlju četiri miliona ljudi, precizira Lancet.

U trenutku kada su započeli studiju naučnici su se fokusirali na osobe koje nisu nikad bile pušači niti im je dijagnostikovana neka hronična bolest. Nastojali su da isključe osobe koje su težinu izgubile zbog prekomjernog pušenja ili kao posljedicu hronične bolesti.

Ustanovili su da je opasnost od preuranjene smrti veća kod osoba s prekomjernom težinom, a veća povezanost gojaznosti i preuranjene smrti primećena je kod muške populacije. Ustanovljeno je da su gojazni muškarci za 29 odsto u većoj opasnosti od preuranjene smrti, a to znači prije sedamdesete godine života, u odnosu na one normalne tjelesne težine kod kojih taj procenat iznosi 19 odsto.

Rizik od preuranjene smrti za umjereno gojazne žene u Sjevernoj Americi iznosi 14,6 odsto u odnosu na 11 odsto kod žena normalne tjelesne težine.

"Pušenje uzrokuje četvrtinu svih preuranjenih smrti u Evropi i u Sjevernoj Americi, a pušači moraju da budu svjesni činjenice da opasnost od preuranjene smrti mogu smanjiti za 50 odsto ako prestanu da puše", rekao je Ričard Peto, profesor medicinske statistike i epidemiologije na Oksfordskom univerzitetu. "Ipak, zabrinjava podatak po kojeme su prekomjerna težina i gojaznost u Evropi i Sjevernoj Americi generalno gledajući uzrok svake sedme preuranjene smrti u svijetu", upozorio je.

Izvor: B92/Agencije