latinica  ћирилица
15/07/2016 |  14:15 ⇒ 19:34 | Autor: SRNA

Dodik: Referendum moguće održati 25. septembra

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da, čak i uz opstrukcije koje se mogu očekivati, ima dovoljno vremena da se do 25. septembra završe sve procedure neophodne za održavanje referenduma o Danu Republike.
Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske - Foto: RTRS
Milorad Dodik, predsjednik Republike SrpskeFoto: RTRS

- Veoma je važno da se taj datum ispoštuje i on će biti ispoštovan imajući u vidu i neke izazove u vidu zaštite vitalnog nacionalnog interesa određenog kluba - izjavio je Dodik.

U pauzi 19. posebne sjednice NSRS na kojoj se razmatra odluka o održavanju referenduma o 9. januaru kao Danu Republike, Dodik je rekao da bi procedura već mogla biti riješena 22. ili 23. avgusta kako bi se u predviđenom roku raspisao referendum.

- Ako klub ne da u određenom vremenu svoje stavove, smatra se da nije reagovao. Ako reaguje i pokrene vitalni nacionalni interes, imamo odluku suda i očekujem da će Ustavni sud, imajući u vidu upravo ovakav razvoj situacije, rješavati to pitanje u nekoj ubrzanoj proceduri - rekao je Dodik.

On je naglasio da je odluka o referendumu odluka svih u Srpskoj, ističući da je današnji dan istorijski važan jednako kao i dan kada će biti održan referendum.

- Već danas pozivam sve na okupljanje oko ovog referenduma - rekao je Dodik.

Komentarišući poziv poslanika koalicije "Domovina" da visoki predstavnik Valentin Incko sankcioniše aktivnosti u vezi sa referendumom o Danu Republike, Dodik je rekao da visoki predstavnik nema razloga niti može da reaguje.

- To je kombinacija u kojoj oni misle da visoki predstavnik i sud, u kojem imamo dva Bošnjaka i tri stranca, mogu da određuje politički sistem i odluke. To vrijeme je, naravno, prošlo - rekao je Dodik.

On je naglasio da Bošnjaci treba da sjednu za sto sa predstavnicima Srpske i pregovaraju, a ukoliko je potrebno, prihvate neke stvari koje im nisu možda uvijek po volji.

- Odluke visokog predstavnika koje je donio u vezi sa Republikom Srpskom se ne objavljuju evo već devet godina, pa neće ni ova. Ako on bude bilo šta intervenisao, mora da formira svoj službeni glasnik, a nema gdje da ga formira. U našem službenom glasniku nijedna odluka visokog predstavnika više nikada neće biti objavljena - istakao je Dodik.

Na pitanje dokle se stiglo sa referendumom o radu Suda i Tužilaštva BiH, Dodik je rekao da taj referendum "skuplja snagu da se održi".