latinica  ћирилица
17/07/2016 |  16:10 ⇒ 20:34 | Autor: RTRS

Srbi na prijeratnim ognjištima u Gostovićima kod Zavidovića (FOTO/VIDEO)

Protjerani Srbi iz Gostovića kod Zavidovića, u Federaciji BiH, koji danas uglavnom žive u Modriči, obišli su za seosku slavu svoja nekadašnja ognjišta i groblja.
Gostovići - Foto: RTRS
GostovićiFoto: RTRS

 Tim povodom osveštana je spomen-ploča u crkvi Svetog Nikole sa uklesanih 90 imena poginulih Gosotovićana u proteklom otadžbinskom ratu.

Inače, prije 24 godine, pripadnici tzv. Armije BiH sa zemljom su sravnili 22 srpska naselja u ovoj regiji i protjerali preko 3.500 Srba. 

Veseljku Cvetkoviću je poginuo otac Milorad 1992.godine braneći kućni prag u Gostoviću. Veseljko je, ipak, uvjeren da to nije bilo uzalud i da će spomen obilježje sačuvati uspomenu na one koji su izginuli braneći svoj kućni prag.

- Ne bi trebalo da je bilo uzalud. Ovo djelo Udruženja Gostovićana i opštine Modriča pokazuje da to nije bilo uzalud. Mi ćemo nastojati da dolazimo, da posjećujemo i da se ne zaboravi, rekao je Cvjetković.

Zbog toga što je na osam mjesnih grobalja u Gostoviću još 80% porušenih nadgrobnih spomenika, spomen ploča poginulim morala se postaviti u crkvi Svetog Nikole.

Foto: RTRS

Razne opstrukcije, kako kažu Gostovićani, ali i rušenje spomenika svakako je jedan od razlog zašto se od prijeratnih 1.100 srpskih porodica u Gostoviće vratilo jedva šest staračkih porodica. Zavičajno Udruženje Gostovićana u saradnji sa opštinom Modriča čini sve da nikada ne zaborave svoj kraj.

- Mi ćemo činiti sve što budemo mogli da pokušamo približiti Gostović Modriči, rekao je Mladen Krekić, načelnik opštine Modriča.

Povodom seoske slave u hramu Svetog Nikole služena je sveta liturgija i parastos za Gostovićane u proteklom otadžbinskom ratu, a na otkrivenu spomen-ploču su delegacije opštine Modriča, Boračke organizacije i udruženja Gostovićna položili cvijeće.