latinica  ћирилица
17/07/2016 |  19:01 ⇒ 20:29 | Autor: RTRS

RTRS u posjedu dosijea zatvorenika koji su iz Gvantanama vraćeni u BiH (VIDEO)

Јavnost na Balkanu ne smiruje se, nakon što su Sjedinjene Države, Srbiji i Crnoj Gori isporučile po dvojicu višegodišnjih zatvorenika iz Gvantanama.
Zatvorenici - Foto: RTRS
ZatvoreniciFoto: RTRS

Zvaničnici i bezbjednosne službe u prvi plan ističu resocijalizaciju bivših višegodišnjih zatvorenika i humani karakter njihovog oslobađanja. Na drugoj strani upozorenja o bezbjednosnom riziku koje transfer zatvorenika nosi.

Za to vrijeme gotovo zaboravljeno šest zatvorenika iz Gvantanama koji su isporučeni ili kao bivši državljani, vraćeni u BiH. I oni kao i novi stanovnici Srbije i Crne Gore, imaju bogatu biografiju vezanu za Al Kaidu i kampove za obuku terorista. Dosijei novopridošlih Balkanaca, iz pera američkih obavještajaca, u posjedu RTRS-a. 

Uz opasne pošiljke, put Balkana američki zvaničnici odaslali su i “tople ljudske priče” kako su se decenijski stanari Gvantanama promijenili. Uspješno su prošli brojne programe. Postali bezopasni, prijateljski raspoloženi, sa zapadnjačkim senzibilitetom....

Godinama, međutim, za vodećeg svjetskog policajca oni su bili - sposobni i opasni teroristi! Da uče srpski jezik, uz sugestije Pentagona, poželjeli su Јemenac i Tadžikistanac. U dosijeima im po nekoliko imena, kojima su gradili bogate karijere. No od imena, bitnija djela.

- Јemenac Abdul Rahman Ahmed bivši visokopozicionirani komandant Al Kaide, specijalista je za obuke bombaša samoubica, uz zloupotrebu droga. Znanja mu ne manjka u korišćenju artiljerijskog oruža i otrova, falsifikovanju dokumenata i hartija od vrijednosti. Ratovao je u Avganistanu. Povezan sa Talibanima.

- Omar Hamzajevič Abdulajev iz Tadžikistana prošao je specijalističku obuku Al Kaide za upotrebu eksploziva i otrova. Posebno cijanida. Organizaciono izuzetno sposoban i inteligentan vođa, vješt u prikrivanju identiteta. Obučavan je od strane Abu Khabab el Masrija. Ratovao u Čečeniji.

- U Crnu Goru Pentagon je poslao ni manje ni više već bivšeg tjelohranitelja ubijenog vođe Al Kaide Osame bin Ladena. Državljanin Јemena Abdel Malik Vahab el Rahabi, treba li reći, član je Al Kaide sa bogatim iskustvom.

- I drugi američki poklon Crnoj Gori stiže iz Јemena – Abdul Aziz el Suvajdi- svojevremeno trener Bin Ladenovim bombašima u Avganistanu. Kada je uhapšen Al Kaida je dugo tražila adekvatnog zamjenika.

- U Bosnu i Hercegovinu vraćeno je čak šest zatvorenika iz Gvantanama – uglavnom pripadnika Alžirske grupe. Najbogatija biografija među njima svakako ona Tarika Mahmuda Ahmada el Savaha. Veteran svijeta terorizma i znalac improvizovanih eksplozivnih naprava. Eksploziv u cipeli, olovkama i satovima u avionima, mina – priljepak, njegove su specijalnosti.

- Sabir Lahmar Manfud dovođen u vezu s planiranjem brojnih terorističkih napada uključujući i one u Travniku i Mostaru 1997. godine. U BiH tokom rata bio dio odreda “El Mudžahid, i instruktor za terorističke napade. Predan je džihadu.

- Lakhdar Moumedin veteran rata u Avganistanu. I u odredu El mudžahid” u BiH. Povezan s humanitarnim organizacijama koje podržavaju terorističke aktivnosti.

- Boudela Hadž, još jedan veteran džihada u BiH. Komandovao odredom “El Mudžahid” u Zenici. Bio trener u Al Kaidinim kampovima u Pakistanu i u BiH. Regrutovao i obučavao u Tešnju i Željeznom Polju, kod Žepča, te u kampovima oko Zenice, koje je poslije rata i novčano pomagao.

- Mustafa Ait Idir glavni instruktor borilačkih vještina odreda El Mudžahid. Povezan sa ekstremistima na Balkanu i bliskim im humanitarnim organizacijama. Borio se i u Afganistanu.

- Muhamed Nekla sa iskustvom ekstremističkog aktiviste i džihadiste dovođen u vezu s terorističkim aktivnostima u BiH, Alžiru i Avganistanu. Povezan je s nekoliko organizacija s navodno humanitarnim predznakom.

Direktni Binladenovi saradnici, isporučeni Srbiji i Crnoj Gori, na Balkanu će kažu biti lingvisti ili informatičari...možda ponovo mijenjati identitet, za početak živjeti na tajnim lokacijama i biti pod budnim okom svojih čuvara.

- Ljudi koji dolaze iz Gvantanama biće pod nadgledanjem i ako pođemo od procjene da mi na Balkanu i nismo toliko odgovorni, Amerikanci će pokazivati stalnu brigu i interes za to šta rade njihovi bivši štićenici, rekao je Aleksandar Radić vojni analitičar iz Beograda.

Sličan scenario gledali smo i dok su u BiH pristizale komšije iz Gvantanama, stari znalci bh. službi – Amerikancima isporučeni 2001. godine zbog planiranja terorističkog napada na ambasade u Sarajevu. Danas, međutim, bh. bezbjednjaci teško da znaju u kojim gradovima isti žive.

- Povratnici iz Gvantanama ispisuju nove linije fronta na Balkanu. Ne postoji nikakva mjera nadzora nad njihovim kretanjem i vidimo isto tako da povratnici sa Sirijskog ratišta koji dolaze takođe ispisuju svoje stranice bezbjednosnih prijetnji, istakao je DŽevad Galijašević, Stručnjak za borbu protiv terorizma. 

U Gvantanamu se nalazi još 76 zatvorenika. 27 ih čeka transfer. Nezvanično dijelom opet na Balkansku vjetrometinu. Mogući balkanski povratnici sa sirijskog ratišta mjere se stotinama. Domaći spavači – hiljadama! Јoš samo Pentagon da saopšti kako su svi oni bezopasni!