latinica  ћирилица
18/07/2016 |  16:23 | Autor: TANЈUG

DŽonson odustao od unosne kolumne u kojoj je vrijeđao lidere

Novi šef britanske diplomatije Boris DŽonson odustao je od svoje unosne novinske kolumne u listu "Dejli telegraf", koju je godinama koristio da bi ismijavao svjetske lidere, javljaju danas britanski mediji.

DŽonson, lider kampanje za izlazak Britanije iz Evropske unije, bio je plaćen 300.000 evra godišnje za pisanje svoje nedjeljne kolumne, a vijest o odustajanju je objavio danas njen portparol.

On je kolumnu pisao čitavih osam godina koliko je proveo na mjestu gradonačelnika Londona, prenieo je Frans Pres.

Ta agencija ocjenjuje da je DŽonson koristio kolumnu da bi iskazao svoj britki um, ali su mu se neke od kritika iz tih tekstova, poput one kad je kandidatkinju za predsjednika SAD Hilari Klinton uporedio sa "sadističkom medicinskom sestrom", obile o glavu prošle nedjelje kad je postao britanski ministar spoljnih poslova.

Nova britanska premijerka Tereza Mej, koja je preuzela dužnost nakon referenduma na kojem su Britanci 23. juna podržali Bregzit, šokirala je svjetske lidere kad je imenovala gafovima sklonog DŽonsona za šefa diplomatije.

Na svom novom radnom mjestu DŽonson će biti plaćen 162.000 evra, uključujući oko 90.000 evra koje će dobijati kao poslanik britanskog parlamenta.