X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
18/07/2016 |  16:40 ⇒ 16:42 | Izvor: Večernje novosti

Psihologija bola

Bol u određenim dijelovima tijela ne mora uvijek biti odraz bolesti. Često mogu biti pokazatelj psihičkog stanja i nemoći da se suočimo i izborimo sa svakodnevnim problemima.
Bol (Foto: Thinkstock) -
Bol (Foto: Thinkstock)

Ruke simbolizuju sposobnost da se obuhvate sva životna iskustva. Gornji dio povezan je sa sposobnostima, a donji sa iveštinama. Zglobovi čuvaju stare emocije, a laktovi predstavljaju fleksibilnost u mijenjanju smjera u životu. Ako nam ta vrsta odvažnosti nedostaje ispoljavaju se bolovi.

Prsti takođe imaju svoje značenje. Posječen kažiprst znači da su bijes i strah povezani sa egom u trenutnoj situaciji. Palac simbolizuje brigu, srednji prst seks i bijes, domali zajedništvo i tugu, a mali vezu sa porodicom.

Leđa odražavaju odsustvo podrške okoline. Bol u gornjem dijelu leđa ukazuje na manjak emocionalne podrške, srednji dio povezan je sa osjećajem krivice, dok bolovi u donjem dijelu simbolišu strah da neće biti novca, pa će doći oskudica.

Srce predstavlja ljubav, a krv radost. Ako tih emocija nema, srce se skupi, skvrči i postaje "hladno". Kao posljedica javlja se sporiji protok krvi sa mogućom pojavom anemije, angine pektoris, pa čak i infarkta. Iskustvo pokazuje da osobe koje su preživjele srčani udar, gotovo nikada nisu osjetile istinsku radost u životu.