X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
18/07/2016 |  20:13 | Izvor: vecernjenovosti

Crni čaj ublažava stres

Pošto se efekat crnog čaja ispoljava tek nakon pola sata od konzumiranja, istraživači naglašavaju da on ne sprečava stres u stresnim situacijama, već pomaže što bržem oporavku stresirane osobe.
Crni čaj (Foto: Shutterstock) -
Crni čaj (Foto: Shutterstock)

Kad ste pod stresom, popijte crni čaj, savjetuju stručnjaci sa Koledž univerziteta u Londonu, jer ovaj napitak smanjuje nivo stresnog hormona kortizola. Do ovog otkrića došli su nakon istraživanja sprovedenog na 75 muškaraca dobrovoljaca, inače, nepušača, sa navikom redovnog pijenja čaja.

Ispitanici su izloženi stresnim situacijama, pri čemu im je mjeren puls, pritisak, koncentracija krvnih pločica i kortizola, a vršena je i lična procjena stresa. Povećanje pulsa i pritiska ostalo je isto i u placebo grupi i u grupi koja je pila crni čaj. Ali je zato nivo kortizola u krvi i lični doživljaj stresa, bio znatno manji u grupi koja je pila crni čaj.

Pošto se efekat crnog čaja ispoljava tek nakon pola sata od konzumiranja, istraživači naglašavaju da on ne sprečava stres u stresnim situacijama, već pomaže što bržem oporavku stresirane osobe. Za vrijeme istraživanja ispitanici nisu konzumirali druge vrste čaja i kafu.