X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
18/07/2016 |  21:28 ⇒ 21:32 | Izvor: B92

Ove "zdrave" namirnice mogu oštetiti DNK

Kako biste zaštitili svoj DNK od starenja, treba da izbjegavate konzumaciju određenih fitohemikalija koje mu mogu naškoditi.
Blitva (Foto: www.thehungarydish.com) -
Blitva (Foto: www.thehungarydish.com)

Da li ste znali da celer i mnoge slične biljke iz iste porodice, prave prirodne otrove poznate kao furokumarini? Među toksinima je i psoralen, kojim se brani od insekata, a pošto postojeći vještački pesticidi ubijaju insekte i prije nego što napadnu povrće, u celeru ovih hemikalija ima još više.

Ipak, celer nije jedini – i mnoge druge biljke koje koristimo u ishrani sadrže opasne hemikalije makar u tragovima.

Predstavljamo vam namirnice koje mogu da oštete vaš DNK:

Pretjerano gorki krastavci

Kukurbitacini su visoko toksične prirodne hemikalije koje oštećuju DNK i nalaze se prirodno u povrću poput krastavaca. One su gorkog ukusa, pa ako je plod od kog ste napravili salatu gorak, možda bi bilo bolje da ga preskočite.

Velike količine kelja, prokelja i karfiola

Goitrogeni su fitohemikalije koje se nalaze u repi i sličnom povrću. One utiču na rad vaše tiroidne žlijezde i to tako što je sprečavaju da koristi jod iz hrane. Zato treba izbjegavati uzimanje sirovih kupusnjača, ali na barene možete da navalite bez problema.

Kikiriki

Mikotoksini su hemikalije koje proizvode gljivice. Aflatoksini su najpoznatiji među njima, a proizvode ih mikrobi Aspergillus flavus. Osim što mogu izazvati rak jetre, mogu dovesti do urođenih anomalija i direktno oštetiti DNK.

Aflatoksini se obično nalaze u žitaricama koje se skladište u velikim mračnim i vlažnim magacinima, ali i u kikirikiju.

Suvo voće

Ohratoksin A je još jedan mikotoksin koji proizvode mikrobi i kao i aflatoksin, može oštetiti vaš DNK. U tijelo se obično unosi preko sušenog voća i neprikladno skladištenih žitarica.

Takođe, detektovan je u više prilika u formulama za bebe, hrani za mališane na bazi žitarica i jabuka.