latinica  ћирилица
19/07/2016 |  09:57 ⇒ 09:58 | Autor: Agencije

Šta je tajna Novakove psihičke i fizičke savršenosti?

Јedno od stanovišta kineske medicine kojim se vodim jeste ideja tjelesnog časovnika - shvatanja da tijelo ima dnevni raspored i da svaki unutrašnji organ ima vrijeme u kome se iscjeljuje, kaže teniser.
Novak Đoković na biciklu - Foto: blic.rs
Novak Đoković na bicikluFoto: blic.rs

Drevna kineska medicina ima stanovište po kom se ljudski organi obnavljaju u strogo određeno vrijeme tokom 24 sata.

Tjelesni časovnik kog se pridržava Novak Đoković, uz vredni rad i rigoroznu ishranu, saveznik mu je u postizanju vrhunskih rezultata.

O tjelesnom časovniku svjetski reket broj 1 pisao je u svojoj knjizi Serviraj za pobjedu.

"Kad sam bio mlad, nisu me učili da se u drugim kulturama različito gleda na hranu. Nisam znao za suši, za kinesku hranu, za to kako Istočnjaci planiraju obroke - ništa od onog što je danas od presudnog značaja za moj plan ishrane.

Za sve ove godine putovanja, učenja, istraživanja i prihvatanja, naučio sam sljedeće: kulture se međusobno razlikuju, a čovjek može iz svake da uzme najbolje ideje i primijeni ih u svom životu.

Na primer, jedno od stanovišta kineske medicine kojim se vodim jeste ideja tjelesnog časovnika - shvatanja da tijelo ima dnevni raspored i da svaki unutrašnji organ ima vrijeme u kome se iscjeljuje.

Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, svi organi obnavljaju se otprilike ovim redoslijedom u ovo doba dana:

Pluća: 3-5. Neki ljudi vjeruju da je razlog tome što se mnogi od nas bude kašljući, čak i ako ne pušimo i vodimo računa o tijelu, taj što nam se pluća čiste dok spavamo i izbacuju štetni otpad. Ako se loše hranimo, posao pluća je daleko teži.

Debelo crevo: 5-7. Od presudne je važnosti popiti vodu čim se probudimo, jer je to doba dana kad debelo crijevo radi na tome da izbaci toksine iz tijela. Voda pomaže tom procesu.

Želudac: 7-9. Ovo je savršeno vrijeme za doručak jer vam je želudac tad najefikasniji.

Slezina: 9-11.

Srce: 11-13.

Tanko crevo: 13-15. Ako u tijelo unosite neodgovarajuću hranu, tijelo vam u ovo doba dana šalje najjače signale. Ako vas u rano popodne muče loša probava, bolovi u stomaku ili nadimanje, to je očit znak da vam je tijelo preosjetljivo na jednu ili više vrsta hrane koju uzimate, pa morate pažljivo da preispitate svoju ishranu.

Bubrezi i bešika: 15-19. Ustaljeno je vjerovanje da je, ako se u ovo doba dana osećate umorno i tromo, to još jedan jasan pokazatelj da jedete previše neke hrane na koju vam je tijelo preosjetljivo. Trebalo bi da ste poslije podne puni energije, a ne željni da odremate.

Pankreas: 19-21. Pankreas luči insulin, koji reguliše nivo šećera u krvi. Loša ishrana može da vam izazove glad za slatkišima, naročito u ovo doba dana.

Krvni sudovi i arterije: 21-23.

Јetra i žučna kesa: 23-3. Loš san može biti još jedan znak preosjetljivosti na hranu. Ako vam je u ovom periodu teško da zaspite, to je možda zato što se jetra muči da očisti tijelo od toksina.

Sama ideja da organi rade po nekom strogo određenom rasporedu čini se apsurdna, kao i ideja da testiramo hranu tako što ćemo je prisloniti uz stomak.

Međutim, nije važno da li vi vjerujete u takav pristup i držite li ga se ili ne. Važno je da budete otvorenog uma. Јa vam samo preporučujem da otvorite um i isprobate ove raznovrsne ideje, i da osluškujete signale koje vam tijelo šalje.

Pokušajte da se odmaknete i sa distance analizirate šta vam se događa u tijelu. Budite objektivni. Samo vi možete znati koja vam hrana odgovara; samo vi možete protumačiti šta tijelo pokušava da vam kaže", istakao je teniser u knjizi.