latinica  ћирилица
19/07/2016 |  12:44 ⇒ 12:44 | Autor: Anadolija

Pegida postaje nova politička partija u Njemačkoj

Pokret Evropske patriote protiv islamizacije hrišćanske zemlje, poznatiji kao PEGIDA, uskoro će postati nova politička partija u Njemačkoj, saopštio je u osnivač ultradesničarskog pokreta Luc Bahman.

Nova politička organizacija će se zvati Narodna partija za slobodu i direktnu demokratiju, odnosno FDDV po njemačkom akronimu, potvrdio je Bahman tokom sastanka u njemačkom gradu Drezdenu.

Bahman, koji je u maju ove godine osuđen na kaznu od gotovo 10.000 evra za podsticanje rasne mržnje, odnosno zato što je na društvenim mrežama izbjeglice nazivao "stokom" i "đubretom", rekao je u Drezdenu da se ne namjerava kandidovati za rukovodstvo partije.

Bahman je istakao kako nove partija neće nastojati zasjeniti njemačku nacionalno-konzervativnu i euroskeptična političku stranku Alternativa za Njemačku , koja prema posljednjim istraživanjima uživa podršku više od 10 odsto nacije.

"Podržaćemo AfD na narednim parlamentarnim izborima 2017. godine. Imaćemo kandidate samo u ograničenom broju izbornih jedinica", kazao je Bahman, prenose njemački mediji.
Kako je rekao, odnosi između dva krajnje-desničarska pokreta su uglavnom dobri i da "isključivo zajedno mogu služiti svom zajedničkom cilju."

PEGIDA i AfD se oštro protive liberalnoj migracionoj politici kancelarke Angele Merkel zahvaljujući kojoj je prošle godine u Njemačku stiglo više od milion tražilaca azila.