latinica  ћирилица
21/07/2016 |  11:08 ⇒ 19:03 | Autor: RTRS

Ahmetović i Bećirević: OHR da spriječi referendum o Danu Republike

Poslanik SDA u Parlamentu BiH Sadik Ahmetović nada se da neće doći do referenduma u Republici Srpskoj u vezi sa Danom Republike.
Dan Republike Srpske - Foto: RTRS
Dan Republike SrpskeFoto: RTRS

“Referendum u predizborno vrijeme, kada se šalju oštre i ružne poruke, može uzdrmati i mir u BiH, jer je ovim Milorad Dodik (predsjednik Republike Srpske) prešao crvenu liniju. Vjerujem da će biti institucionalnih intervencija kroz Vijeće naroda Republike Srpske“, rekao je Ahmetović, prenose "Nezavisne".

On očekuje da će OHR kao neko ko štiti Ustav to spriječiti, ta da će donijeti odluku koja će onemogućiti izvođenje referenduma.

“Uostalom, rušenje Dejtona više može štetiti Republici Srpskoj. OHR previše razmatra i to razmatranje mora imati svoju konačnu odluku“, rekao je Ahmetović.

Istovremeno, poslanik u Parlamentu BiH i potpredsjednik SDP-a, Denis Bećirović, uputio je otvoreno pismo visokom predstavniku u BiH Valentinu Incku i šefu Delegacije EU u BiH i specijalnom predstavniku EU u BiH Larsu Gunaru Vigemarku u kome ih poziva da zaustave, kako navodi, antidejtonsku politiku i spriječe održavanje referenduma o Danu Republike Srpske.

"Preduzmite konkretne i blagovremene poteze i mjere kako ne bismo ponovo slušali riječi kajanja za neučinjeno kakvih smo se proteklih godina i decenija naslušali. Tim prije što opasnost od destabilizacije ne prijeti samo BiH već i cijeloj jugoistočnoj Evropi", navodi u otvorenom pismu Bećirović.

Izvor: RTRS/Vijesti.ba