latinica  ћирилица
21/07/2016 |  15:47 ⇒ 18:04 | Autor: RTRS

Prijedor- Zbog vrućina povećan broj pacijenata (VIDEO)

U većini zdravstvenih ustanova na području grada Prijedora, povećan je broj pacijenata.
Pacijent - Foto: RTRS
PacijentFoto: RTRS

Velike vrućine, ali i oscilacije u temperaturi, čak i do 15 stepeni Celzijusovih koje su bile česte u posljednjih nekoliko dana uzrokovale su da na pojedinim odjelima prijedorske bolnice, ali i u Službi hitne pomoći imaju mnogo više posla.

 Za samo dvije sedmice, Milja Dejanović je po drugi put pacijent prijedorske bolnice. Ona kaže da je osjećala gušenje i da joj je pozlilo.

Ovo je samo jedan od simptoma. Slabost, zamaranje, glavobolja i nesvjestica su još neki od njih. Svi oni  su alarm koji nagovještava da je vrijeme za detaljan ljekarski pregled, što pacijenti nerijetko ignorišu. U prijemnim ambulantama evidentne su gužve.

Maja Dragojević Stojić, specijalista interne medicine - kardiolog, kaže da se to dešava prvenstveno zbog povišenih temperatura koje vladaju ovih dana, ali i zbog temperaturnih razlika i do 15 stepeni.

Tamara Menićanin Јakovljević, šef Odsjeka za plućne bolesti u prijedorskoj bolnici, navodi da je konstantan broj pacijenata sa malignim bolestima, tuberkulozom i sličnoim oboljenjima.

Sezona godišnjih odmora u Prijedor je dovela brojne goste iz inostranstva. To je jedan od razloga zbog kojeg i u Službi hitne pomoći imaju više pacijenata.

Zoran Ivković, doktor u službi Hitne pomoći Prijedor, kaže da je riječ o pacijentima kod kojih je došlo do promjena u  krvnom pritisku,  te s izraženom vrtoglavicom, mučninom, ali i visokom temperaturom. Ima i pacijenata koji su imali problema sa povredama.

Međutim, uz malo veću odgovornost i pažnju u ishrani, uveliko možete doprinijeti zdravlju organizma. Za ljeto, savjet ljekara je jasan.

Specijalisti apelujemo da to bude mediteranska ishrana, to jest što više svježeg voća i povrća i ribe, a što manje masnoća životinjskog porijekla i smanjen unos soli.

U Domu zdravlja nije zabilježeno povećanj broja pacijenata. Međutim, zdravstveni radnici opet pozivaju na oprez zbog ujeda insekata, među kojima su krpelji najučestaliji.