latinica  ћирилица
22/07/2016 |  18:07 ⇒ 20:54 | Autor: RTRS

Uvreda za žrtve- reagovanja na poništenje presude Stepincu (VIDEO)

Sud u Zagrebu rehabiltovao je nadbiskupa iz vremena tzv. NDH-a Alojzija Stepenica, poništivši presudu iz 1946. godine kojom je on osuđen zbog saradnje s ustaškim režimom i nasilno pokatoličavanje Srba.
Nadbiskup Alojzije Stepinac (krajnje desno) Foto: Vikimedija -
Nadbiskup Alojzije Stepinac (krajnje desno) Foto: Vikimedija

Zahtjev za poništenje presude podnio je Stepinčev rođak, a sudija je rehabilitaciju ustaškog vikara obrazložio time da Stepinac u komunizmu nije imao fer suđenje.

Presuda je uvreda za žrtve, za istorijske činjenice, ali i udarac za pokušaj pomirenja na ovim prostorima, poručuju iz Srbije. Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić kaže da bi Hrvatska ovim postupkom trebalo da izgubi podršku civilizovanog svijeta.

Boris Stepinac, Alojzijev rođak, kaže da ni sam nije mogao da vjeruje koliko je brzo hrvatsko pravosuđe završilo postupak po njegovom zahtjevu za rehabilitaciju.

Ova presuda otvara vrata i potpunoj reviziji presuda ustašama. Vladimir Šeks, jedan od autora izmjena zakona, kojima je omogućeno poništavanje presuda iz vremena bivše Јugoslavije, ukoliko su politički motivisane, navodi da je ovo istorijska odluka koja će omogućiti i hiljadama drugih da traže satisfakciju na sudu.

- Hrvatski narod je uprkos presudi komunističkog suda uvek u svojoj duši i srcu kardinala Stepinca osjećao nevinom žrtvom, i ova presuda je to potvrdila da je on bio žrtva montiranog komunističkog procesa - kaže Šeks.

Postupak hrvatskog pravosuđa u Srbiji je protumačen kao djelo zbog kojeg bi Hrvatska trebalo da ostane bez podrške civilizovanog svijeta. Predsjednik Tomislav Nikolić kaže da presudu vidi kao pritisak na papu Franju da odustane od utvrđivanja istine i kanonizuje Stepinca.

"Hrvatska zatrpava jame u koje su ustaše zakopavale Srbe, ali ako ovako nastavi, iskopaće ponor u koji će da upadne i ostane sama bez podrške civilizovanog, anifašističkog i antinacionalnog dijela čovječanstva", naveo je Nikolić.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da Stepinčeve riječi na Uskrs 1941.  godine - "da je NDH stvorena božijom voljom, milošću i požrtvovanjem Ante Pavelića" najbolje govore ko je Stepinac, i dodao, da je ovo sada svjetski i evropski problem, jer i EU i UN zabranjuju restauraciju fašizma.

Istoričari nisu iznenađeni presudom. Stepinac je, kako kažu, prije dvije godine tamo proglašen blaženim i bilo bi apsurdno da ga i ne oslobode krivic

Јedini predstavnik katoličke crkve koji je komentarisao presudu bio je biskup banjalučki Franjo Komarica, koji je pozdravio rehabilitaciju ustaškog vikara. Stepinac, koji se danas u Hrvatskoj veliča kao pravednik, svoj glas protiv nepravde, podigao je jedino tako što je od Pavelića tražio da poštedi Јevreje i nehrvate koji su prešli na katoličanstvo, a koje je najčešće lično pokrstio. O svemu tome postoje dokazi koji će biti predočeni papi Franji prije odluke o kanonizaciji.