latinica  ћирилица
22/07/2016 |  19:24 ⇒ 23:03 | Autor: RTRS

Minhen: Pucnjava u tržnom centru-ima žrtava, proglašena vanredna situacija (VIDEO)

Najmanje osam osoba izgubilo je život kada je došlo do pucnjave u tržnom centru Olimpija u Minhenu, prenose njemački mediji. Policijski zvaničnici još nisu davali informacije o žrtvama, izuzev da očekuju više stradalih, a napad su navodno izvela trojica muškaraca, od kojih je jedan počinio samoubistvo.

22:31 - Broj žrtava povećan je na osam. Policijski zvaničnici potvrdili su da je u napadu u Minhenu stradalo najmanje osam osoba.

22:25 - U minhenske bolnice poslije napada dovezeni su ranjeni među kojima ima i djece. Doktor Peter Bibertaler iz Kliničkog centra rekao je da su u taj centar i druge bolnice dovezene osobe sa teškim povredama, kao i da su neki od njih podlegle. Bolnice su primijenile mjere za vanredno stanje.

22:21 - Pojedini korisnici društvenih mreža dijele fotografije na kojima se navodno nalaze minhenski napadači.

22:18 - Minhenska policija saopštila je večeras da nema potvrde da je jedan od napadača u tržnom centru Olimpija izvršio samoubistvo. Portparol policije kaže da je policija svjesna navoda da se jedan muškarac ubio prilikom pokušaja hapšenja, ali da još nema potvrdu. Prethodno su njemački mediji prenijeli glasine da se ubio jedan od napadača koji su nasumice pucali na ljude u tržnom centru.

22:07 - Vicekonzul Srbije u Minhenu Biljana Čelik Јeftić izjavila je večeras da je konzulat u stalnom kontaktu sa minhenskom i bavarskom policijom, ali da za sada nema konačnih podataka o broju mrtvih i ranjenih.

22:00 - Policija je objavila link prema opciji na Fejsbuku na osnovu koje možete da potvrdite da li se neko od vaših prijatelja trenutno nalazi u Minhenu, pa i da li mu je potrebna pomoć.

21:35 - Policijski zvaničnici objavili su da za sada mogu da potvrde da je do pucnjave došlo u Ulici Hanauer. Inače, u toj ulici lociran je tržni centar Olimpija. Ponovo nema komentara za navode očevidaca o drugim pucnjavama, izuzev da je potraga u toku.

21:31 - Policijski zvaničnici objavili su na oficijalnom Tviter nalogu da je šest osoba izgubilo život u pucnjavi.

21:28 - Saobraćaj na aerodromu u Minhenu za sada se neometano odvija, nekoliko sati nakon oružanog napada u tržnom centru Olimpija, ali to bi moglo svakog momenta da se promijeni. Tramvajima se može stići do aerodroma i nazad, mada sa zakašnjenjem zato što je glavna želljznička stanica zatvorena - rekao je portparol aerodroma.

21:22 - Očevici su prijavili da su napadači bili naoružani puškama, a na osnovu različitih prijava potvrđeno je da se traga za najmanje troje napadača, prenosi CNN.

21:11 - Nakon željezničke stanice i lokalnih sredstava prevoza, policija je zatvorila i pristupe autoputevima oko Minhena i zamolila narod da ih se kloni, prenosi Rojters.

21:08 - "Јoš uvijek ne znamo šta se tačno dogodilo, ali naša srca svejedno idu svima onima koju su možda povrijeđeni. Mi ćemo se zakleti da će imati svaku podršku koja im možda zateba", izjavio je američki predsjednik Barak Obama, prenosi "Gardijan".

20:57 - Nakon pucnjave u najvećem tržnom centru Olimpija u sjevernom dijelu Minhena, u tom gradu sve liči na ratno stanje, navode očevici.

20:49 - Postoje nagovještaji da je jedan od napadača počinio samoubistvo u tržnom centru.

20:38 - Dva i po sata poslije pucnjave u tržnom centru Olimpija u Minhenu, gradske vlasti proglasile su vanrednu situaciju, a bavarska radio televizija navodi da je poginulo šest osoba.

Policija sumnja da je u pitanju teroristički akt i sprovodi opsežnu akciju potrage za napadačima čiji tačan broj nije poznat.

"Bajeriše rundfunk" navodi da je poginulo šest osoba i da ima mnogo povrijeđenih, dok je policija rekla da ne može sa sigurnošću da kaže tačan broj žrtava i da je situacija i dalje nejasna.

Bavarski premijer Horst Zehofer i ministar unutrašnjih poslova Јoahim Herman zakazali su nakon pucnjave u Minhenu krizni sastanak, navodi "Cajt".

20:36 - Bolnica Švabing koja se nalazi u blizini šoping centra Olimpija gdje se dogodila pucnjava, kao i druge klinike pripremaju se za prijem povrijeđenih.

Zbog toga su, kako je rekao portparol bolnice, a preneo "Cajt" na svom blogu, pozvani ljekari i medicinske sestre sa slobodnog dana u bolnicu.

20:17 - Nekoliko osoba je prijavilo da su policajci otvorili vatru, prenosi Si -En-En, ali te informacije nisu potvrđene.

20:08 - Policijski izvor rekao je za agenciju Frans pres da su najmanje tri osobe učestvovale u večerašnjoj pucnjavi u Minhenu na osnovu svjedoka.

19:57 - Njemačko ministarstvo unutrašnjih poslova potvrdilo je da su tri osobe izgubile život, prenosi britanski "Gardijan".

19:55 - Policijski zvaničnici su objavili da je potraga u toku i zamolili narod da se drži podalje uobičajnih lokacija na kojima bi se okupljali.

19:49 - Policijski zvaničnici su potvrdili da tragaju za najmanje dva napadača i da je bilo pucnjave ne više lokacija, međutim ne i u okolini željezničke stanice. Ponovili su apele građanima i rekli da istražuju sve što je prijavljeno.

19:43 - Na zvaničnom nalogu policije Minhena, pojavio se apel građanima da ne objavljuju snimke i fotografije po društvenim mrežama. Ujedno, oni su ponovili molbu da se izbjegava izlaženje ukoliko nije neophodno.

19:35 - Nešto veliko se dešava - rekla je portparolka policije dodavši da je poziv iz tržnog centra koji se nalazi u blizini Olimpijskog stadiona, stigao oko 18 časova. U akciji učestvuju helikopteri, vatrogasci i specijalci.

19:32 - Njemački mediji prenose mogućnost još jedne pucnjave.

Lokalni mediji su prenijeli da postoje izjave očevidaca koji tvrde da su čuli pucnje i u blizini trga koji se nalazi na samo pet kilometara od tržnog centra.

19:30 - Policija: Moguće da je bilo više napadača

Policijski zvaničnici su izjavili da vjeruju da je u napadu učestvovalo više osoba, ali i da za sada niko nije priveden.

19:28 - Nalozi povezani sa ID prenose snimke mjesta napada

Video snimci tržnog centra Olimpija nakon napada, dijeljeni su kroz kanale koji se dovode u vezu sa Islamskom državom.

19:26 - Policija očekuje više žrtava

Policijski zvaničnici potvrdili su za njemačku agenciju DPA, da očekuju veći broj žrtava.

19:24 - Radnici tržnog centra još uvijek su u zaklonu.

"Zaposleni u tržnom centru Olimpija još uvijek se kriju", javio je jedan od radnika telefonom Rojtersu.

Više od 15 osoba je stradalo kada je napadač zapucao, prenio je britanski "Gardijan" pozivajući se na njemačke medije.

 - Njemački mediji: Više od 10 mrtvih

Dok je agencija Frans pres prenijela, citirajući policijski izvor, da je jedna osoba stradala, a deset ljudi povrijeđeno, njemački mediji su složni da je u napadu život izgubilo više od 10 osoba.

Policijski zvaničnici su potvrdili da je došlo do pucnjave, ali nisu odmah željeli da daju više informacija.


Kako javljaju, muškarac je nakon ulaska u tržni centar nasumično otvorio vatru po narodu okupljenom u kafiću. Postoje sumnje da je nakon toga izašao i uputio se ka željezničkoj stanici gdje je takođe zapucao.

Oni dodaju, citirajući policijske izvore da je napadač još uvijek na slobodi.


Veliki broj policajaca je na licu mjesta i u toku je evakuacija građana, a lokalne ulice su blokirane.

RTRS/AGENCIЈE