latinica  ћирилица
23/07/2016 |  15:23 | Autor: SRNA

Linta: Plenković obmanjuje hrvatsku javnost i veterane

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta pozvao je novog predsjednika Hrvatske demokratske zajednice Andreja Plenkovića da ne obmanjuje hrvatsku javnost pričom da Srbija nema pravo da sudi hrvatskim političarima i vojnicima za ratne zločine i druga krivična djela protiv srpskih civila i zarobljenika.
Miodrag Linta - Foto: TANЈUG
Miodrag LintaFoto: TANЈUG

"Plenković dobro zna da je univerzalna nadležnost civilizacijska tekovina, čilj je glavni cilj sprečiti da ratni i drugi zločinci izbjegnu pravdu", ističe Linta u saopštenju.

On je ocijenio kao neozbiljnu izjavu Plenkovića da Vlada Srbije treba dobro da razmisli prije nego se odluči za nove optužnice protiv hrvatskih veterana i da mora da ukine univerzalnu nadležnost.

Linta poziva Plenkovića da upozna hrvatske veterane sa činjenicom da i u hrvatskom zakonodavstvu postoji načelo univerzalne nadležnosti.

On je odbacio kao ciničnu i smiješnu tvrdnju Plenkovića da Hrvatska želi kvalitetne odnose sa Srbijom, ali da Srbija mora da se evropeizuje i da se suoči sa prošlošću, jer je, tobože, bila agresor i vodila velikosrpsku politiku za vrijeme vlasti Slobodana Miloševića.

"Јasno je kao dan da Plenkoviću i mnogima u Hrvatskoj odgovara samo Srbija koja bi ćutala o hrvatskoj agresiji na Јugoslaviju i Srbe i stravičnim zločinima protiv srpskog naroda, koja ne bi tražila kažnjavanje hrvatskih zločinaca i koja bi zaboravila žrtve iz reda sopstvenog naroda samo zbog politike lažnog pomirenja i lažnih dobrosusjedskih odnosa", naveo je on.

Linta ističe da Srbija nikad neće prihvatiti politiku ucjena i pritisaka koji vodi Hrvatska, pogotovo jer se radi narodu koji odbija da se suoči sa svojom zločinačkom prošlošću iz vremena NDH i građanskog rata devedesetih godina prošlog vijeka.