X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
24/07/2016 |  08:54 | Izvor: B92

Internet slabi imunitet

Možda ne vidite vezu između interneta i prehlade, ali to ne znači da ona ne postoji, pišu "Večernje novosti".
Internet (ilustracija)                    Foto:Thinkstock.com -
Internet (ilustracija) Foto:Thinkstock.com

Možda ne vidite vezu između interneta i prehlade, ali to ne znači da ona ne postoji. Naučnici sa Univerziteta u Milanu ustanovili su da što duže "visimo" na internetu, veća je vjerovatnoća da se razbolimo.

U istraživanju je učestvovalo 500 ispitanika starosti između 18 i 101 godinu i ustanovljeno je da internet-zavisnici imaju 30 odsto veću šansu da se prehlade. Pod stresom su kada su diskonektovani sa mreže, što dovodi do porasta nivoa kortizola, hormona koji utiče na imunitet.

Čak 40 odsto ispitanika priznalo je da su umjereno do značajno zavisni od interneta.

Prosječna količina vremena provedenog onlajn je šest sati, dok su neki u virtuelnom svijetu bili i po deset časova, i to pretežno na društvenim mrežama. Nije bilo razlike po polovima kad je riječ o vremenu provedenom na mreži, ali jeste kad je u pitanju sadržaj. Pa tako, žene su koristile internet za društvene mreže i šoping, a muškarci za pornografiju i igrice.

Naučnici, ipak, upozoravaju na to da je nevažno za šta koristimo internet, vrijeme je presudno, pa ako ste na mreži previše dugo, rizikujete da se razbolite.