latinica  ћирилица
24/07/2016 |  13:14 ⇒ 19:36 | Autor: RTRS

Zurof: Sramna odluka o poništenju presude Stepincu

Odluka zagrebačkog županijskog suda o poništenju presude nadbiskupu Stepincu je apsolutno sramna i užasna, i njom se želi promjeniti istorija. Ovom presudom se žele oprati zločini vodećeg katoličkog klerika koji je podržavao NDH, koji je hvalio njeno uspostavljanje i koji je služio kao sveštenik njenom vođstvu, izjavio je za Radio Republike Srpske, direktor Centra "Simon Vizental" iz Јerusalima, Efraim Zurof.
Efraim Zurof - Foto: TANЈUG
Efraim ZurofFoto: TANЈUG

"Taj režim je jedino služio da masovno ubija nevine civile. Istina je da je nadbiskup Stepinac u određenim momentima pokušao da spasi pokrštene Јevreje ili polujevreje, ali on je to uspio samo u malom omjeru. Ali ovo ne može poništiti činjenicu da je on kao osoba na takvom položaju podržavao genocidni režim uspostavljen u Hrvatskoj. Ovo je apsolutno loša odluka, za koju se nadamo da će biti promjenjena na višem sudu", istakao je Zurof.

Ono što je veoma tipično za neke stvari koje se dešavaju u istočnoj Evropi, jesu tendencije da se promjeni istorija Drugog svjetskog rata, a samim tim i genocid počinjen nad Srbima, dodao je Zurof.

"To je veoma opasno, takve tendencije se moraju zaustaviti i mi se jako trudimo da to zaustavimo", naglasio je Zurof za Radio RS.