X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
24/07/2016 |  21:32 | Izvor: RTS

Sitnice uz pomoć kojih se brže gube kilogrami

Brojni stručnjaci u oblasti zdravlja i nutricionizma smatraju da je tajna uspjeha u mršavljenju u malim stvarima - sitnicama uz pomoć kojih se vremenom usvajaju zdrave navike, a da se pritom ne stvara frustracija zbog prevelikih odricanja u ishrani.
Ilustracija - Foto: ilustracija
IlustracijaFoto: ilustracija

List Njujork post objavio je nekoliko savjeta koji će ubrzati proces skidanja viška kilograma.

Sjeckajte hranu na manje komade

Sjeckanjem hrane na manje komade zapravo varamo mozak na način da pomisli da se na tanjiru nalazi više hrane i time nas "tjera" da pojedemo manje. Istraživanja pokazuju da većina osoba pojede 25 odsto manje hrane kada je jelo isječeno na manje komade. Sjeckanjem obroka stvara se iluzija da konzumiramo više hrane, čime se ranije javlja osjećaj sitosti.

Zamijenite ruke

Korišćenje dominantne ruke u obavljanju svakodnevnih aktivnosti je nešto što se dešava nesvjesno. U pitanju je automatski obrazac koji je usađen u mozak, zbog koga je zapravo olakšana mogućnost da se prejedemo, budući da jedemo nesvjesno.

Ipak, ukoliko obrnete situaciju i počnete da jedete rukom koja nije dominantna, natjeraćete sebe da "isključite autopilot" i obratite više pažnje na to što radite i na količinu hrane koju unosite.

Raščistite haotičnu kuhinju

Kuhinju je potrebno održavati što jednostavnijom i preporučljivo je urediti je u minimalističkom stilu, navode stručnjaci, budući da upravo velika gužva u kuhinji podržava usvajanje negativnih navika, među kojima je i prejedanje.

Brojne studije pokazale su da haotične i neuredne kuhinje sa sobom povlače još jednu lošu naviku – često grickanje nezdravih grickalica.

Prestanite da koristite telefon tokom jela

Bilo da gledate neki video-klip ili razmjenjujete poruke na Fejsbuku - u pitanju su aktivnosti koje ne bi trebalo obavljati tokom obroka, budući da lako možete da unesete više hrane nego što namjeravate.

Obavljanje neke druge aktivnosti u toku jela, pokazalo se, fokus premješta sa hrane i na taj način blokira osjećaj sitosti, čineći nas nesposobnima da osjetimo koliko smo zapravo unijeli hrane.