latinica  ћирилица
26/07/2016 |  13:47 | Autor: B92

Francuska policija znala za jednog od napadača

Barem jedan od napadača u crkvi u na sjeveru Francuske je od ranije poznat policiji, bio je hapšen i pod nadzorom zbog plana da ide u Siriju, javlja i-Tele.
Otmičari drže taoce u Francuskoj crkvi (foto: Twitter/Fred Veille) -
Otmičari drže taoce u Francuskoj crkvi (foto: Twitter/Fred Veille)

 

>Francuski digitalni informativni kanal navodi da je jedan od dvojice napadača koji su ubili sveštenika u mjestu Sent Etjen du Ruvraj bio hapšen 2015. godine zbog toga što je htio da ide na ratište u Siriji. Takođe, navodi se da je on bio na posebnim mjerama i da je praćen pomoću elektronske nanogice.

Francuski zvaničnici još nisu govorili o identitetu ili motivima napada ubijenih muškaraca, ali je slučaj preuzela anti-teroristička jedinica tužilaštva i predsjednik Fracnsoa Oland je rekao da je u pitanju "gnusan teroristički čin".

U slučaju da se informacije i-Telea pokažu kao istinite, to će biti još jedan veliki udarac za Olanda i njegovu administraciju, koja je od novembarskih napada u Parizu 2015. godine trpi kritike zbog nesposobnosti da se suoči sa bezbjednosnim rizicima.

Od tada do danas u Francuskoj su teroristi izveli nekoliko napada, od kojih se najsmrtonosniji dogodio prije dvije nedjelje u Nici, kada je kamionom ubijeno više od 80 ljudi.